Praha odstartovala převzetí čtyř nemocnic

nemocnice Na Bulovce

nemocnice Na Bulovce

Hlavní město připravuje půdu pro vnik metropolitních nemocnic, pražští radní odsouhlasili převzetí čtyř zdravotnických zařízení do majetku města. Magistrát kvůli tomu nechá zpracovat studii proveditelnosti.

Praha chce získat Thomayerovu nemocnici, Nemocnici Na Bulovce, podolskou porodnici a psychiatrickou léčebnu v Bohnicích. Podle primátorského náměstka Ivana Kabického by metropole mohla nemocnice převzít k 1. lednu 2015. Nemocnice by plnily úlohu krajských zdravotnických zařízení, zároveň by v nich ale zůstala pracoviště, která mají celorepublikový význam. Primátor Bohuslav Svoboda dnes po jednání rady řekl, že město může proces kdykoliv přerušit.

Hlavní město nyní začne vyjednávat s ministerstvem zdravotnictví, pojišťovnami i jednotlivými nemocnicemi. Do konce roku vznikne řídící tým ze zástupců všech stran, na začátku příštího roku pak bude zadána studie proveditelnosti, která by měla nastínit vývoj zdravotnických zařízení a odhad potřeb zdravotnické péče v hlavním městě na dalších 12 let.

O převzetí nemocnic se mluví už několik měsíců. Primátor Svoboda a ministr zdravotnictví Leoš Heger se na březnové schůzce dohodli na tom, že by Praha mohla získat Thomayerovu nemocnici, podolskou porodnici a dále nemocnice Homolku a Bulovku. Z původního záměru ale nakonec Nemocnice Na Homolce vypadla, nahradila ji psychiatrická léčebna. Opoziční ČSSD záměr už dříve kritizovala, podle ní hrozí privatizace nemocnic. Primátor to ale odmítl.