Praha schválila další výkup pozemků pro linku metra D

Vizualizace stanice metra D Depo Písnice

Vizualizace stanice metra D Depo Písnice Zdroj: DPP

Hlavní město plánuje koupit pozemky v Písnici za zhruba 18 milionů korun. S nákupem dnes souhlasil majetkový výbor magistrátu. Parcely vlastní dva spolumajitelé, z nichž jeden dostane možnost využívat stavby v areálu do doby, než si vybuduje náhradní. Metro D bude vést v počáteční fázi z Pankráce do Písnice, letos by měl začít geologický průzkum pro první úsek.

O odkupu pozemků město jedná od roku 2014. Nacházejí se v areálu skladových ploch a dalších více či méně využívaných objektů na severovýchodní hranici Libuše nedaleko Pramenné ulice.

Město chce na parcelách v budoucnu vybudovat záchytné P+R parkoviště a depo pro vozy metra. Podle schválených podmínek bude muset nynější spolumajitel na základě nájemní smlouvy vyklidit stavby na pozemcích do konce června 2019.

Stavba trasy metra z Pankráce do Písnice má vyjít na 39,7 miliardy korun. Město chce kvůli dalšímu výkupu pozemků kolem stanic, který zabírá neúměrně dlouho, založit společný podnik dopravního podniku (DPP) s developerem. Tendr vyhrála společnost Penta, záměr však vzbuzuje kritiku. DPP se potřebuje domluvit s vlastníky 451 z celkově nutných 655 pozemků.

Metro D spojí centrum s jižní částí města. Letos v létě by měl začít geologický průzkum pro první plánovaný úsek mezi Pankrácí a Novými Dvory. Potrvá do poloviny příštího roku a vyjde na zhruba miliardu korun. Poté se začne stavět úsek z Pankráce do Písnice a v další fázi pak zbylé dvě stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru.