Praha se zřejmě kvůli Škodovu paláci obrátí na Nejvyšší soud

Happening majitelů Škodova paláce

Happening majitelů Škodova paláce Zdroj: e15

Praha zřejmě podá dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli rozsudku pražského městského soudu v kauze Škodova paláce. V úterý o tom bude rozhodovat nekompletní pražská rada. Soud v říjnu loňského roku v odvolacím řízení zamítl nárok města vůči majiteli paláce, firmě Copa Retail. Praha za pronájem paláce, kde sídlí magistrátní úředníci, zaplatila už více než 1,5 miliardy korun. Soudí se kvůli údajně přemrštěné výši nájemného.

Ohledně Škodova paláce vede město dva soudní spory. Ani v jednom zatím neuspělo. „Rada města v úterý rozhodne, zda podat dovolání ve věci určení výše najímaného a výše inflační doložky,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Soud v říjnu v odvolacím řízení zamítl žalobu města na změnu právních poměrů mezi oběma stranami. Lhůta pro podání dovolání vyprší 7. února. „O dovolání k druhé žalobě rozhodne rada města, jakmile bude připraven materiál k projednání,“ doplnil mluvčí. Ve hře je patrně i mimosoudní vyrovnání.

Město se u soudů dožaduje vyplacení 618 milionů a snížení údajně předraženého nájemného. Za budovu v centru města ročně platí 200 milionů korun. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by celková částka vyplacená městem měla převýšit 4,4 miliardy korun. Nájemní smlouvu Praha uzavřela v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Ve Škodově paláci od roku 2006 sídlí většina magistrátních úředníků.