Praha souhlasila s možným úvěrem od EIB na stavbu metra

Vizualizace stanice metra Motol

Vizualizace stanice metra Motol

Praha souhlasila s nabídkou až 11miliardového úvěru od Evropské investiční banky (EIB) na stavbu prodloužení metra A do Motola. Po jednání rady to řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zda a případně jakou částku by si město půjčilo, musí znovu rozhodnout rada města.

Podle Svobody rada dnes schválila otevření úvěrového rámce u EIB, ještě to ale neznamená, že si opravdu půjčí. EIB nabídla Praze až 11 miliard korun na dobu 30 let s odkladem splatnosti šest let. Úrok by činil zhruba dvě procenta, předčasné splacení by bylo možné po 18 letech. V případě úvěrového rámce přitom město nemusí z nabídnuté částky vyčerpat ani korunu a za poskytnutí této služby nic neplatí.

„Jsme rádi, že jsme si tuto možnost otevřeli,“ řekl novinářům náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Podle něj v konečném návrhu rozpočtu, o kterém v pondělí jednal finanční výbor, není na výstavbu prodloužení metra A z Dejvické do Motola ani koruna.

„Je to varianta, která splňuje naši podmínku nezadlužování města. Protože kdybychom si brali jen tolik, kolik každý rok potřebujeme, a pohybovali se kolem tří miliard na rok, je to suma, kterou umíme odepsat tím, co splácíme,“ uvedl primátor Svoboda.

Hlavní město už jednou podobné služby využilo, a to na financování stavby metra C. Současné zadlužení hlavního města činí asi 26,1 miliardy korun.

Výstavba prodloužení trasy metra A z Dejvické do Motola byla zahájena loni na jaře. Náklady na stavbu jsou v cenách roku 2008 odhadovány na zhruba 18,5 miliardy korun, při přepočtení k roku dokončení by měly činit asi 21,1 miliardy korun. Přes 280 milionů eur (asi sedm miliard korun) by měla Praha získat z evropských fondů, zbytek ale musí uhradit ze svého.