Praha vypíše nový tendr na odpady, ten starý za miliardu zrušila

Magistrát hl. m. Prahy

Magistrát hl. m. Prahy

Praha vypíše nový tendr na a svoz a nakládání s komunálním odpadem. Nepůjde ale o otevřenou soutěž, ale takzvané jednací řízení bez uveřejnění, do kterého se může přihlásit jen omezený okruh zájemců. Potvrdil to první náměstek primátora Jiří Vávra.

Prahu tlačí čas. Původní tendr za více než miliardu korun nedávno zrušila. Dodavatele přitom musí vybrat do konce října, kdy jí končí původní smlouva na tyto služby. Praha vypíše užší řízení na zhruba deset měsíců. Poté by se svozu odpadu měl ujmout dodavatel, který už vzejde z řádného výběrového řízení. „Je to nepříjemné, ale bohužel taková je realita a jiná cesta v tuto chvíli neexistuje,“ řekl Vávra. Materiál, který bude tuto problematiku řešit, dostanou radní na stůl ještě v srpnu. V září jej pak projednají zastupitelé.

Hlavní město má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Původně mělo uzavřenou desetiletou smlouvu s akciovou společností Pražské služby. Smlouva skončila na konci roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, ale tendr kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami prodloužila.

Poslední zakázku vypsalo vedení města na konci dubna letošního roku. Její předpokládaná hodnota měla být 1,082 miliardy korun bez DPH. V červenci byla ale pro nízkou účast zrušena.

Praha zároveň usiluje o odkup podílu ve výši asi 17,3 procenta, který v Pražských službách vlastní společnost Northward Holding Limited. Ta jej na konci loňského roku koupila od skupiny Natland. Praha v Pražských službách ovládá 77 procent akcií.