Praha zvýší Bulovce nájem o tisíce procent. Nemocnice chce platit polovinu

Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce

Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce Zdroj: ctk

Vedení Nemocnice Na Bulovce se smiřuje s tím, že hlavnímu městu za nájem nemovitostí vydá kolem dvaceti milionů ročně. Zatímco většina nemovitostí na Bulovce patří Praze, nemocnici řídí ministerstvo zdravotnictví. Ještě předloni platila Bulovka symbolické nájemné deset tisíc korun.

Teď Praha žádá 34 milionů korun ročně. To by znamenalo zvýšení o 34 tisíc procent. Ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská se snaží vyjednat částku pod dvacet milionů.„Chápeme, že se smluvní vztah musí narovnat,“ uvedl mluvčí nemocnice Martin Šalek. „Naše představa je proti představě Prahy asi poloviční,“ dodal.

Pracovní skupiny se dohadují také o dalších bodech správcovské smlouvy včetně pravidel pro drobné investice či výpovědní lhůty. „Víme, že budeme hledat kompromis,“ sdělil pražský radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO).

Všechny peníze z nájmu vloží Praha do investic. „Vnitřní dluh Bulovky je v řádech miliard,“ doplnil Lacko. Jak deníku E15 potvrdily obě strany, nová výše nájemného by se mohla počítat od příštího ledna. Už od loňska platí Bulovka Praze kromě zmíněných deseti tisíc korun ročně ještě za nájem nového pavilonu sedm milionů korun ročně. Rekonstrukce pavilonu laboratoří stála téměř 400 milionů korun a zaplatilo ji město.

Chystá se i rekonstrukce chirurgického pavilonu v obdobné hodnotě. Bulovka byla dlouhodobě ztrátová a stát ji několikrát oddlužoval. V poslední době se ale hospodaření zlepšuje.