Pražská ČSSD by hlasovala pro odvolání Matěje Stropnického

Matěj Stropnický

Matěj Stropnický Zdroj: Tomas Novak, Euro

Pražští zastupitelé za ČSSD jsou připraveni zdvihnout ruce pro odvolání primátorčina náměstka Matěje Stropnického (SZ/Trojkoalice), pokud někdo hlasování navrhne. V pondělí večer se na tom dohodl zastupitelský klub. Hlasování o odvolání náměstka zatím žádný z klubů neavizoval. ANO a ČSSD se minulý týden pouze shodly na tom, že Stropnický neplní úkoly a že by situaci měla vyřešit Trojkoalice. Špičky koalice se znovu setkají ve čtvrtek.

Stropnický, který už dříve obvinil koaliční partnery z ANO a ČSSD ze spolčení, se dnes k situaci nechtěl vyjadřovat. Počká prý na rozhodnutí zastupitelského klubu, který se uskuteční ve čtvrtek.

O den dříve by se měli sejít zastupitelé ANO, kteří budou řešit nejenom Stropnického, ale i pozici primátorky Adriany Krnáčové. Klub jí nejprve vyjádřil nedůvěru. Po setkání s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem ale minulý týden od usnesení ustoupil.

Nové spory

Dlouho doutnající spory mezi Stropnickým a Krnáčovou se naplno rozhořely ve chvíli, kdy primátorka nechala náměstkovi odebrat část kompetencí. Mluví se o tom, že pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice je před rozpadem.

Jednat o nové koalici je zatím ochoten pouze čtyřčlenný klub Pirátů. Zastupitelé z TOP 09 a ODS jsou zdrženliví. ODS tvrdí, že do koalice nechce. TOP 09 nejprve počká, jak situace dopadne. Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Matěj Stropnický: Já toho Golema zapřáhnu