Pražská koalice tvrdí, že chce dál spolupracovat

ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík

ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík Zdroj: ctk

Spory ve vedení hlavního města přetrvávají u miliardové zakázky na svoz odpadu. ČSSD a Trojkoalici zajímá hlavně jednota klubu ANO.

ANO, ČSSD a Trojkoalice budou pokračovat v jednání o možné podobě vedení Prahy, svou spolupráci chtějí udržet. „Koalice funguje dál,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová, která po uzdravení doplnila vyjednávací tým hnutí Andreje Babiše. Koalice se shodla, že minimálně do čtvrtečního zastupitelstva nemá důvod vést rozhovory s jinými stranami.

Na hodinu a půl trvající schůzce bylo domluveno, že jednání zastupitelstva bude pracovní. Opoziční návrhy na odvolání dalších radních by tedy neměly projít jako minule. Také by se nemělo dostat na program angažmá starostky Prahy 10 Radmily Kleslové v městských firmách. A Trojkoalice trvá na tom, aby byl stažen návrh babišovců rozdělit miliardovou zakázku na svoz městského odpadu.

Krnáčová: Jednání bylo velice přátelské, vyšli jsme si vstříc

„Jednání bylo velice přátelské, vyšli jsme si vstříc. Jsme na dobré cestě, abychom našli nový modus operandi,“ doplnila primátorka. Jenže právě otázka svozu odpadu není ani po včerejšku dořešena. Pokud by ANO a socialisté trvali na rozdělení tendru, bylo by to podle lidovce Jana Wolfa další porušení dohod. „Městský rozpočet by měl být na programu až v prosinci. Do té doby musíme vyřešit některé sporné otázky,“ připustila Krnáčová.

Kromě toho už zastupitelské kluby ANO a sociální demokracie podepsaly deklaraci s devíti požadavky. Trojkoalice s nimi však zatím nesouhlasila. „Dozvěděli jsme se to až nyní. Musíme dostat věci dohromady podle programového prohlášení a podle koaliční smlouvy.

O tom budeme jednat v příštích týdnech,“ řekl šéf trojkoaličních zastupitelů Petr Štěpánek (SZ).
Sociální demokraté i Trojkoalice se shodují, že nejdůležitější je, aby se zastavil rozklad klubu ANO. To zajímá rovněž opoziční ODS. „Vyzvali jsme ostatní demokratické strany k jednání o novém funkčním uspořádání na magistrátu.
Případnou funkční variantu podpoříme z opozičních lavic,“ uvedl předseda pražských občanských demokratů Filip Humplík. Podle TOP 09 se tento týden může ukázat jako klíčový.