Pražská opozice narazila, neprosadila nic

Zasedání pražských zastupitelů

Zasedání pražských zastupitelů Zdroj: CTK

Kvůli dopravní situaci v Praze 6 vyzval radní Petr Dolínek (ČSSD) k rezignaci starostu šestky Ondřeje Koláře (TOP 09).

Žádnou z klíčových otázek, s nimiž se podle opozičních stran potýká hlavní město, pražské zastupitelstvo neprojednalo. Zaskočená z postupu koalice byla hlavně ODS, která se na zařazení problematiky Pražského okruhu a dalších témat na program před týdnem dohodla s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Občanští demokraté kvůli tomu vycouvali z požadavku svolat mimořádné jednání zastupitelů, za což sklidili kritiku od TOP 09 a Pirátů.

Radní navrhli materiál o dostavbě okruhu mezi D1 a D11 jen jako informativní tisk, aby o něm nemohla být vedena debata. „Situace je vážná, už proběhlo jednání Prahy s předsedou vlády. I proto by toto téma měli zastupitelé projednat. Mrzí mě, že paní primátorka nesplnila slib,“ řekl šéf pražské ODS Filip Humplík. Podle Jiřího Nouzy (TOP 09) mělo zastupitelstvo přijmout k dostavbě okruhu usnesení. „Jde o to, abychom posílili mandát toho, kdo bude za Prahu vyjednávat. Jde o zájem města,“ uvedl.

Radní navrhli materiál o dostavbě okruhu mezi D1 a D11 jen jako informativní tisk, aby o něm nemohla být vedena debata

Vystoupil také poslanec a bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). Pozastavil se nad tím, že radní nevyslechli nynějšího hejtmana Miloše Peteru (ČSSD), který s nimi chtěl jednat o dopravním propojení Prahy se Středočeským krajem. „Nevpuštění hejtmana k diskuzi je excesem. Praha s krajem spolupracovat musí,“ konstatoval Bendl.

Další dopravní téma rozpoutalo hádku mezi radním Petrem Dolínkem (ČSSD) a starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem (TOP 09). Ten už si delší dobu stěžuje na situaci v okolí Vítězného náměstí, kde se kvůli tunelu Blanka tvoří dlouhé kolony aut. „Na šestce se nedá žít, nedá se tam dýchat,“ prohlásil Kolář, když interpeloval Dolínka.

„Pokud nevíte, co je kompetence starosty, a pokud neumíte Prahu 6 spravovat, pak rezignujte,“ opáčil mu radní. Dodal, že Praha vstupuje do věcí městských částí jen ve chvíli, kdy jde o něco, co překračuje pravomoci místní radnice. „Jsou ale věci, o kterých musíte rozhodnout sami,“ uzavřel.