Pražský primátor poletí do Kyjeva. Bude učit, jak bojovat proti korupci

Pražský primátor Tomáš Hudeček

Pražský primátor Tomáš Hudeček Zdroj: E15 Anna Vackova

Pražský primátor Tomáš Hudeček letí do Kyjeva. Místní politické představitele bude učit, jak se ubránit proti korupci. V rámci návštěvy vystoupí i na bezpečnostní konferenci. Zástupci kyjevského magistrátu na oplátku zase zamíří do Prahy.

„Jsme hodně daleko v tom, jak spravovat město. Zástupci kyjevského magistrátu se obrátili na Prahu, ne na Londýn. Pro nás je to výraz uznání a vyznamenání naší práce,“ uvedl Tomáš Hudeček.

Kyjev Prahu požádal o pomoc s restrukturalizací kyjevského magistrátu a o předání zkušeností s rozvojem města a praktickým zaváděním protikorupčních mechanismů na vrcholné municipální úrovni v rámci systému veřejné správy.

Primátor má v plánu se zúčastnit také bezpečnostní konference v Kyjevě, kterou pořádá organizace Open Ukraine. Osobně ho pozval ukrajinský ministerský předseda Arsenij Jaceňuk. Ve svém projevu se bude „zaobírat nezastupitelnou rolí občanské společnosti v liberální demokracii západního střihu a také i příznačnými paralelami z moderní ukrajinské a československé historie“.

Opozičních demonstrantů na Ukrajině se Praha zastala už během protestů. A vystoupila také proti chystané návštěvě někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v Česku. Záhy poté dostal pražský primátor pozvánku na bezpečnostní konferenci.