Pražský výbuch v Divadelní bude stát minimálně 100 milionů. Příčina stále není potvrzena

Výbuch v Praze

Výbuch v Praze

Odhadovaná škoda po výbuchu v pražské Divadelní ulici výrazně narostla. Policejní vyšetřovatel ji předběžně vyčíslil na 100 milionů korun. Příčina neštěstí však stále není známa. Pondělní explozi, která zranila čtyři desítky lidí a poškodila okolní domy, patrně způsobil unikající plyn. Majitel domu, kterým je státní podnik Řízení letového provozu, i dnes pokračuje v odklízení sutin a zabedňování vstupů do budovy. Plynaři obnovují dodávky plynu.

„Vyšetřovatel odhadl škodu přibližně na 100 milionů korun. Částka se ale může měnit, je to hodně hrubý odhad,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Policejní vyšetřovatel, který má odhalit příčinu neštěstí, byl v domě v úterý v podvečer. Situaci zadokumentoval a zajistil důkazy a stopy. „Příčina se bude dál vyšetřovat, budou zadány také odborné posudky, následně se bude vše vyhodnocovat,“ řekl Daněk. Dodal, že to může trvat týdny i měsíce.

Do okolních ulic a domů se zatím postupně vrací běžný denní ruch. Většina původně uzavřených komunikací je opět průjezdná. Otevřená je ulice Karolíny Světlé, Smetanovo nábřeží i Národní třídu. Jen kolem kavárny Slavia je automobilový provoz částečně veden po tramvajových kolejích. Kavárna otevřela dnes a od rána se začala plnit zákazníky. Kolem vchodu jsou ale stále nataženy policejní pásky, u kterých hlídkuje strážník.

Zatím se hlásí padesát poškozených

Uzavřena zůstává celá Krocínova ulice a část Divadelní, z níž v pondělí výbuch vyšel. Pro pěší jsou opět průchozí schody z nábřeží do Divadelní ulice. Všude po zemi jsou ale střepy a na místě hlídkuje policie. Výplně oken, které na okolních domech rozbila tlaková vlna z výbuchu, jsou už většinou zasklené. Z poškozeného domu, ke kterému se stále nesmí, jsou slyšet stavební práce.

Mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma řekl, že dělníci pokračují v úklidu a zabedňování budovy tak, aby se do ní nikdo nemohl dostat a aby do ní nezatékalo. Na místě pracuje statik. „Úkolem je stanovit nejlepší postup i s ohledem na památkový charakter budovy,“ řekl.

Policii se přihlásilo zhruba 50 poškozených, kteří potřebují protokol pro pojišťovnu v rámci vyřizování pojistky. „Také toto číslo se průběžně mění, neustále se nám hlásí další a další poškození,“ řekl mluvčí policie. Pražský magistrát lidem, kteří pojistku nemají, slíbil pomoc s likvidací škod.

Plynaři už ve středu obnovili dodávku plynu do 11 přípojek v okolí. Zbývajících šest připojí pravděpodobně dnes. Nejprve se ale musí dohodnout s majiteli domů na nezbytné technické kontrole plynových zařízení v objektech. Mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek řekl, že poté zbude připojit jeden obytný dům v Divadelní ulici a obnovit dodávku plynu do kavárny Slávia.