Pražští kmotři si změří síly s primátorem

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda Zdroj: E15

Před víkendovým kongresem ODS v Brně, který může zpečetit osud šéfa strany a premiéra Petra Nečase, se chystá bitva o vládu nad Prahou. Zítra bude rokovat sněm občanských demokratů v hlavním městě, na němž si odpůrci předsedy stranické buňky a primátora Bohuslava Svobody změří síly s jeho podporovateli. Oslabení Svobody nebo jeho pád by ještě více rozkývaly vratkou Nečasovu pozici.

„Pražští kmotři budou před kongresem vystrkovat růžky a ukazovat, jak jsou v boji proti primátorovi silní. Snaží se všemi způsoby neztratit vliv,“ shodují se straníci z městských částí stojících za Svobodou.

Klíčové organizace ODS v metropoli jsou rozděleny na dva nesmiřitelné tábory. Tvrdé jádro antisvobodovců reprezentují Praha 4, Praha 10, Praha 11 a Praha 13. Stranickou buňku prvně jmenované městské části před senátními volbami ovládl v minulosti několikrát trestaný boss Ondřej Palounek, jenž si prý rád připaluje doutníky bankovkami.

Předseda a jeho odpůrciPředseda a jeho odpůrci | E15

Za Prahou 10 stojí šedá eminence občanských demokratů v hlavním městě, podnikatel Tomáš Hrdlička. Prahu 11 řídí Dalibor Mlejnský, který čelil podezření ze zadávání neprůhledných zakázek a z toho, že najímal bezpečnostní agenturu ABL na sledování politických protivníků. K odpůrcům Svobody se od krize v pražském dopravním podniku počítá i poslanec David Vodrážka, předseda ODS v třinácté městské části.

Jejich reprezentanty jsou vedle primátorova náměstka Josefa Noska bývalý šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný, kterého Svoboda v lednu sesadil. Šťastný tvrdí, že on sám protiúder nechystá. Na druhé straně nevyloučil, že ke změně vedení regionální organizace může dojít. „Jsem plně vytížen událostmi na celostátní úrovni, v rámci pražské ODS nic aktivně nepodnikám. Záleží ale na delegátech sněmu, zda uznají za nutné řešit otázku jejího vedení. Tak, jak fungujeme nyní, nemůžeme dál přežít,“ řekl deníku E15 Šťastný.

Čtěte také:

Primátor bojuje proti erotickým klubům v centru Prahy

Bém: Vedení Prahy je neschopné a zabývá se pitomostmi

Audit: Praha nekontroluje, jak se plní rozsudky soudu

Oficiálně má sněm před kongresem rozhodnout, koho nominuje na místopředsedu strany a do její výkonné rady. Svoboda sice o post v nejužším vedení ODS stál, nedávno ale oznámil, že se zaměří na vyřešení politické situace v Praze. Vedle Šťastného zvažuje kandidaturu na místopředsedu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Ondřej Gros: Referendum by ukázalo, že má Svoboda většinu

Některé části váhají, zda se přidají k příznivcům či odpůrcům primátora Bohuslava Svobody. Občanští demokraté v Praze 8 mu jasně vyslovili podporu, i tam se ale podle místostarosty Ondřeje Grose odehrává souboj, který má být zkouškou udržení koalice ODS a TOP 09 v hlavním městě.

Ondřej GrosOndřej Gros | E15

E15: Jako jedna z největších organizací ODS v metropoli podporujete předsedu pražských občanských demokratů, primátora Svobodu. Proč?

Vidíme ho jako věrohodného lídra ve vedení města i pražské ODS. Je pro nás jedinou možností fungování strany v hlavním městě.

E15: Co říkáte na antisvobodovské postoje stranických organizací z jiných částí?

ODS se musí změnit. Musí to být taková změna, aby naším symbolem nebyly luxusní špičaté boty, drahé hodinky a okázalý životní styl. Některým prostě chybí pokora.

E15: Bude se vůbec na nadcházejícím sněmu pražské ODS volit vedení?

Spekuluje se o tom, někteří o to usilují. Praha 8 je ale rozhodně proti těmto snahám.

E15: Co vede bývalého šéfa ODS v osmé městské části, současného náměstka primátora Josefa Noska k tomu, že vystupuje proti Svobodovi?

K postoji Josefa Noska se nechci vyjadřovat, nicméně rozdílná stanoviska ODS z Prahy 8 a Josefa Noska jsou vyjádřena už tím, že nás nereprezentuje na nadcházejícím celostátním kongresu v Brně.

E15: Zaznamenal jste v poslední době snahy o rozbití koalice ODS a TOP 09 v Praze 8?

Momentálně se u nás odehrává souboj, který má být zkouškou pro celé město. Tlak na rozbití koalice je opravdu silný. Dal se dohromady slepenec od stalinisty Petelíka přes sociální demokraty až k zeleným. Navíc čelíme koordinovanému úsilí o přetahování koaličních zastupitelů. Tyto snahy vycházejí od osob spojených s ODS z Prahy 4, 10 a 11. My se snažíme koalici udržet.

E15: Má navrch Svobodovo křídlo, anebo jeho odpůrci?

Věřím, že primátor má v pražské ODS většinu. Kdybychom uspořádali vnitrostranické referendum, určitě by se to potvrdilo. Na mne osobně celá situace dělá dojem, že část pražských občanských demokratů vede nesmiřitelnou bitvu kvůli tomu, že byla letos v lednu poražena. Nic pozitivního v tom není, jde pouze o pomstu.