Pražští radní budou řešit 25milionovou ztrátu Obecního domu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Hospodaření pražského Obecního domu skončilo za loňský rok ztrátou 25 milionů korun. Stojí za ní předražené služby, vysoké odměny bývalého vedení či nesmyslné konkurenční doložky. Serveru E15.cz to sdělil nový předseda představenstva Obecního domu Vlastimil Ježek. Účetní závěrku městské společnosti budou projednávat zítra pražští radní, představenstvo firmy ji dostane na stůl 25. července.

Finanční ztráta se dá podle Ježka rozdělit do tří částí. První z nich ve výši 12 milionů korun činí odpisy hmotného majetku. Druhou jsou opravné položky. „Nedohledali jsme se majetku za deset milionů korun. Taková inventura se naposledy dělala před lety za Františka Laudáta (předsedou představenstva byl od června 2005 přibližně jeden rok pozn. red.),“ uvedl Ježek.

Dodal, že nyní bude následovat ještě druhé kolo inventury, a až poté je možné uplatňovat vůči bývalým statutárním orgánům odpovědnost. Trestní oznámení měl přitom v plánu podat již na konci května. Třetí položkou je skutečný rozdíl mezi náklady na pořádané akce a jejich výnosy. Ztráta zde dosáhla podle Ježka výše tři milionů korun.

Nové vedení přistoupilo již na začátku letošního roku k úsporným akcím. „Během prvních třech měsíců jsme vypověděli většinu nevýhodných smluv. A na další čtyři roky již máme uzavřené smlouvy s velkými partnery, kteří dříve Obecní dům opustili,“ sdělil Ježek. Jména však zatím nechtěl konkretizovat. Ukončením nevýhodných smluv by podle něj mělo dojít k úspoře 12 milionů korun, která se však podle předsedy představenstva projeví až v roce 2013.