Předsednictvo ČSSD schválilo kandidáty na post ministrů včetně Pocheho

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Vedení sociální demokracie schválilo kandidáty na ministry včetně europoslance Miroslava Pocheho, jehož nominaci na šéfa diplomacie odmítl prezident Miloš Zeman. Ministerstvo vnitra by měl vést předseda strany Jan Hamáček, ministerstvo práce a sociálních věcí bývalý náměstek na tomto úřadu Petr Krčál, zemědělství prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor Antonín Staněk. Hamáček to řekl novinářům po jednání předsednictva ČSSD.

Podle jednoho z účastníků jednání pro kandidáty předložené Hamáčkem hlasovalo asi 70 procent širšího vedení.

Zeman ve čtvrtek řekl, že Pocheho jako ministra zahraničí nebude akceptovat. V rozhovoru na webu Parlamentní listy jako důvod uvedl, že Poche v květnu 2015 napsal článek vstřícný vůči migrantům a migračním kvótám. "Pan Poche je člověk, který výrazně vystupoval ve prospěch migračních kvót, a jeho zaměření by tedy bylo v rozporu s oficiální zahraniční politikou nové vlády," řekl prezident. Poche před prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Hamáček o jménech ministrů se Zemanem mluvil ve čtvrtek v Ostravě. Podrobnosti schůzky nechtěl komentovat. O Pochem ale chce s prezidentem i nadále mluvit. Řekl, že i v minulosti měl prezident jiné názory na obsazení prezidentských postů a vždy se to podařilo vyřešit. Poche je podle něj jazykově velmi dobře vybaven a má velmi dobré kontakty v zahraničí. Poznamenal, že ČSSD chce nadále pokračovat v euroatlantických vazbách a aktivně podporovat ekonomickou diplomacii.

V případě nominace Tomana vzal Hamáček v potaz "nesčetná doporučení" ze zemědělské komunity. Toman jako nestraník je podle něj připraven do ČSSD vstoupit. V případě ministerstva vnitra se předsednictvo podle Hamáčka shodlo, že v čele tohoto úřadu má stát předseda strany.

Jména ministrů budou nyní schvalovat členové strany v referendu. Konat se bude od pondělí 21. května do 14. června. Výsledky budou známy 15. června.