Preference ODS stále padají, klesly na úroveň zemanovců či Babišova hnutí

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: ctk

Dříve nejsilnější pravicová strana ODS pokračuje ve svém dlouhodobém propadu. Podle průzkumu agentury ppm factum by nyní straně svůj hlas dalo jen šest procent voličů. Srovnatelného výsledku dosahují i zemanovci či hnutí ANO Andreje Babiše. Největším sympatiím voličů se podle průzkumu nadále těší ČSSD před TOP 09 a KSČM.

Sociální demokraté v žebříčku preferencí vyhráli s 21 procenty, TOP 09 měla deset procent a komunisté o procento méně. „ODS má v současné době sympatie pouze šesti procent občanů. Nové neparlamentní subjekty - ANO a strana SPOZ - se pak těší přízni okolo pěti procent,“ uvedla agentura. Na dalších místech se třemi procenty skončili lidovci těsně před hnutím Úsvit přímé demokracie, kterou buduje senátor a podnikatel Tomio Okamura.

Zájem o neparlamentní strany podle ppm factum souvisí s tím, že naprostá většina občanů (95 procent) považuje za potřebnou výraznou změnu na politické scéně. „Z aktuálního šetření vyplývá, že se lidé znovu obracejí na nová politická uskupení, zatímco důvěra ve stávající parlamentní strany oslabuje,“ uvedla agentura. Upozornila také, že čtvrtina voličů je nerozhodnutých a desetina by žádnou politickou stranu nevolila.

I když agentura šetření prováděla pro Babišovo hnutí, zdůrazňuje jeho nezávislost. Sama provedla sběr dat a vyhodnocení výsledků a garantuje tak správnost a nezávislost zjištění. Dotazování uskutečnila telefonickým dotazováním od 12. do 16. srpna na reprezentativním vzorku 1002 českých voličů.

ODS zaznamenala propad voličské přízně už od počátku léta po kauzách kolem sledování manželky expremiéra Petra Nečase a údajné politické korupce. Vládní koalici se nepovedlo udržet většinu ve Sněmovně a o novém složení dolní komory parlamentu by tak lidé mohli rozhodovat v říjnových předčasných volbách.

Nízké volební zisky straně předpovídají i další agentury. Podle Sanep by ODS zvolilo jen 7,8 procenta hlasujících. V červnovém průzkumu agentury STEM, tedy ještě krátce před aférami bývalé vlády, ODS podpořilo 12,7 procenta dotázaných.

Volební preference podle ppm factumVolební preference podle ppm factumVolební preference podle ppm factum | ppm factum