Překvapení: téměř polovina Čechů už je ochotna stěhovat se za prací

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Názor na stěhování za prací se u nás rychle mění. Jak zjistil průzkum společnosti STEM/MARK, do budoucna je ochotna takto migrovat téměř polovina současné české ekonomicky aktivní populace. Deklarovaná slovní vstřícnost však není ještě podložena praxí, zatím totiž migrovalo za zaměstnáním jen 16 procent Čechů.

V budoucnu by se bylo průzkumu ochotno za prací přestěhovat 45 procent obyvatel v produktivním věku. S tím jsou do určité míry v kontrastu čísla z praxe, kdy se v minulosti podle statistiků u nás za prací skutečně přestěhovalo pouze 16 procent ekonomicky aktivní populace.

Je vidět, že deklarovaná ochota je vyšší, než dosavadní skutečnost. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že častěji jsou ochotní stěhovat se mladí lidé, to je do 29 let věku (62 procent), kteří jsou teprve na začátku svého profesního života.

S věkem ochota ke stěhování klesá a například ve věkové kategorii 50 až 65 let deklaruje ochotu k takovému kroku pouze přibližně čtvrtina (27 procent) lidí.

O něco ochotnější (57 procent) ke změně bydliště kvůli práci jsou také lidé, kteří již takovouto zkušenost za sebou mají.

Částečné úvazky – proč na ně zaměstnavatelé neslyší?

V cestovním ruchu pracuje přes 230 000 Čechů

Pracovní úrazy si v Česku vyžádají kolem dvaceti miliard korun ročně