Premiéra festivalu Metronome potěšila Iggy Popem či Foals

Hudební festival Metronome Iggy Pop

Hudební festival Metronome Iggy Pop Zdroj: Jiri Janda

Festival Metronome 2016
Ivan Kral
Ivan Kral a Jiří Suchý
Jiří Suchý na festivalu Metronome
Dan Bárta
8
Fotogalerie
Téměř osm tisíc lidí nalákal premiérový ročník festivalu Metronome na pražském Výstavišti. Přilákala je taková jména jako kmotr punku Iggy Pop, španělští Crystal Fighters či britští Foals, kteří jen před pár dny vystoupili jako headlineři na slavném Glastonbury.

Festival s rozpočtem ve výši 40 milionů korun by chtěl založit tradici venkovního festivalu pod širým nebem za účasti hvězd první světové ligy, o kterou se dříve několik festivalů pokusilo, ale marně.

Hlavním bodem sobotního večera byl Iggy Pop, jenž se do Prahy na koncert vrátil po osmi letech. I v devětašedesáti letech tradičně s obnaženou hrudí předváděl energickou show, kdy nevydržel na jednom místě a dokonce se vypravil z pódia dolům před první řadu rozjívených fanoušků. Mezi písněmi nechyběly hity jako The Passenger, I Wanna Be Your Dog a další. Předčasný konec bouřlivě přijatého vystoupení ale udělala silná dešťová přeháňka. „Milí pražští fanoušci, ve chvíli, kdy přišla bouřka, jsem chtěl zahrát ještě dvě starší písně od Stooges. Až přijedu znovu, začnu koncert přesně tam, kde jsem jej ukončil. Každopádně to byl skvělý večer,“ nechal alespoň Iggy Pop vzkaz fanouškům na svém twitteru.

Neděle pak patřila nejen Crystal Fighters či Foals, ale i netradičním spojením umělců tuzemské scény. Velký aplaus si vysloužilo společné vystoupení dvou legend - Ivana Krále a Jiřího Suchého. Mimo jiné v duu - Král na elektrickou kytaru a Suchý na banjo - zahráli i klasickou píseň Jaroslava Ježka Klobouk ve křoví, za níž sklidili veliký potlesk. „Děkuji, vyřídím to Ježkovi tam nahoře. Jen doufám, že to nebude příliš brzy,“ vtipkoval čtyřiaosmdesátiletý Suchý. Podobně lidé přijali i vystoupení funkrockových J.A.R. s gospelovým souborem Marantha.

Přečtěte si rozhovor s pořadatelem akce

Festival Metronome pořádají stejní organizátoři, jako ve stejném termínu konající se United Islands. Na třináctý ročník přehlídky, která je pro návštěvníky již tradičně zdarma, dorazilo tento víkend několik desítek tisíc lidí. United Islands ale na rozdíl od Metronome nabízí spíše nová či ještě ne tolik známá jména zahraniční scény.