Přes tři pětiny Čechů považují domácí ekonomickou situaci za špatnou

lidé, ilustrační foto

lidé, ilustrační foto Zdroj: dumfinanci.cz

Ekonomická situace České republiky je špatná nebo dokonce velmi špatná; tak ji vidí více než tři pětiny tuzemské veřejnosti, konkrétně 63 procent lidí. Tento nelichotivý výsledkek přinesl istopadový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Výsledky jsou podobné těm, které CVVM zjistilo v říjnovém průzkumu. Situaci vidí pozitivněji stoupenci pravice, studenti a lidé s vyšším vzděláním.

Jako velmi špatnou označila ekonomickou situaci Česka pětina dotázaných a jako špatnou 43 procent. O málo více než čtvrtina občanů považuje současnou ekonomickou situaci v ČR za ani dobrou, ani špatnou. Jako dobrou ji hodnotilo sedm procent dotázaných, odpověď velmi dobrá se v průzkumu vyskytovala ojediněle a zbývající dvě procenta oslovených se k dotazu nedokázalo konkrétně vyjádřit.

Optimističtěji se o situaci vyjadřují lidé ve věku od 15 do 19 let, absolventi vysokých škol, studenti a z hlediska politické orientace ti, kdo se hlásí k pravici, především pak stoupenci ODS a TOP 09.

Hodnocení současné ekonomické situace v ČR (%)grafgraf|cvvm.cz

grafgraf|cvvm.cz

Při hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti jsou podle CVVM nejpočetněji zastoupeni lidé, kteří ji vidí jako ani dobrou, ani špatnou; je jich 42 procent. Více než třetina dotázaných (35 procent) považuje situaci své domácnosti za spíše dobrou, pět procent za velmi dobrou. Naopak čtyři procenta míní, že jejich domácnost je na tom ekonomicky velmi špatně a dalších 14 procent lidí soudí, že spíše špatně. Oproti předchozímu měsíci se hodnocení nezměnilo, uvedlo CVVM.

Subjektivní hodnocení životní úrovně vlastní domácnostigrafgraf|cvvm.cz

Hodnocení životní úrovně se zlepšuje s rostoucím příjmem či stupněm dokončeného vzdělání respondenta a naopak se zhoršuje se zvyšujícím se věkem. Průzkum se uskutečnil od 7. do 14. listopadu a zúčastnilo se ho 1010 lidí starších 15 let.