Prezident doporučil Babišovi, aby jednal o vládě s komunisty a Okamurou

Premiér v demisi Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Premiér v demisi Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman přijal 10. dubna na zámku v Lánech premiéra v demisi Andreje Babiše.
Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
Premiér v demisi Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
Premiér v demisi Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
Premiér v demisi Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
6
Fotogalerie

Premiér v demisi Andrej Babiš bude dál vyjednávat o sestavení vlády. Babiš to oznámil po úterním setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Prezident mu doporučil, aby jednal s komunisty a SPD.

Zeman byl podle premiéra překvapen, když minulý týden zkrachovala jednání s ČSSD. „Má stejný názor jako my, že naše nabídka byla velkorysá. Na patnáct poslanců pět ministerských postů, to si myslíme, že je opravdu velkorysá nabídka,“ řekl Babiš po schůzce v Lánech.

Babiš nicméně zopakoval, že s SPD ho stále dělí neshody. „My máme s SPD zásadní rozdíl ohledně zákona o referendu,“ řekl Babiš. Okamurovci totiž požadují, aby bylo možné všelidově hlasovat o vystoupení z EU a NATO, což Babiš odmítá.

Prezidenta podle Babiše zatím nikdo ze sociálních demokratů nepožádal o schůzku. Zeman by se nicméně měl tento týden sejít s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem a šéfem SPD Tomiem Okamurou. Příští týden přijme zástupce ODS, KDU-ČSL a Pirátů.

Zeman premiérovi v demisi žádný přesnější termín nedal, platí proto, že má Babiš čas vyjednávat do června. „O termínu nebyla řeč, ale je v našem zájmu, abychom to urychlili a mohli předstoupit před sněmovnu a požádat o důvěru,“ uvedl Babiš. Hnutí ANO by mělo s komunisty a okamurovci pohodlnou většinu 115 hlasů. 

Po schůzce v Lánech uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš, že komunisté jsou ochotní hnutí ANO podpořit. “Pokud bude tato vláda deklarovat některé věci, které konvenují k levicovému volebnímu programu, jsme ochotni ji podpořit aktivně v ten den, kdy bude probíhat hlasování o důvěře vlády,” uvedl Dolejš pro DVTV.

Předseda komunistů Filip pro server iDNES.cz vyjmenoval ministerstva, na která by jeho strana případně chtěla mít vliv. Jedná se o rezort spravedlnosti, zemědělství a zdravotnictví. Nicméně podle Dolejše nemají zájem být součástí vlády. “Nám nejde o to být uvnitř, nechceme být vládní stranou. Maximum, na které můžeme jít, je tolerance vzniku vlády,” dodal. Dolejš zároveň poznamenal, že je otázkou, jak “komfortní je situace z časového hlediska”.

Prezidentovo doporučení přijala pozitivně SPD. „Naše hnutí SPD je připraveno jednat konstruktivně o prosazování dobrého programu pro občany České republiky. Doufáme, že hnutí ANO bude ochotno se na základě doporučení pana prezidenta vrátit k těmto věcným programovým jednáním,“ řekl pro Radiožurnál jeho předseda Okamura.

Hlavní důvod, proč ztroskotala jednání s ČSSD, bylo trestní stíhání Andreje Babiše kvůli podezření v dotační kauze Čapí hnízdo. Sociální demokraté požadovali, aby Babiš nebyl premiérem, na což hnutí ANO nepřistoupilo. Poslanecký klub ANO v tento týden v úterý navíc stvrdil, že na pozici premiéra chce Babiše. „Ta podpora je jednoznačná, drtivá. Hnutí ANO má na pozici premiéra pouze jednoho kandidáta, a to je předseda Babiš,“ řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Babiš navíc odmítl přenechat ministerstvo vnitra, které ČSSD požadovala jako garanci nezávislého vyšetřování případu Čapí hnízdo.

Zeman pověřil Babiše sestavením kabinetu po loňských říjnových volbách, ve kterých jeho hnutí získalo nejvíc hlasů. Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi v demisi dal čas do léta.