Vládnout může neextremistická opozice, navrhuje Bělobrádek. ANO však trvá na Babišovi

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: Michael Tomeš, E15

Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
6
Fotogalerie

Opoziční strany kritizují premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) za to, že nedokázal půl roku od voleb vyjednat vládu s šancí získat důvěru. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek proto navrhuje odvážné řešení: menšinovou vládu ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, STAN a TOP 09. Takový kabinet, který by dal dohromady 85 hlasů, by podle Bělobrádka mohlo podpořit hnutí ANO. To však trvá na tom, že premiérem má být Babiš. Vůči návrhu lidovců se zatím skepticky staví Piráti a ODS.

Většina opozičních stran se totiž shoduje, že je důležité, aby vláda nebyla opřená o SPD a KSČM, které strany označují za extremistické. „Premiérem by mohl být jmenován někdo z opozice. Opoziční neextremistické strany mají 85 hlasů. Hnutí ANO se 78 by takovou menšinovou vládu mohlo podpořit,“ navrhuje Bělobrádek s tím, že by případná vláda priority hnutí ANO zařadila do programu.

Zatím podle předsedy lidovců není jasné, kdo by premiérem takové vlády mohl být. „K žádným takovým debatám nedošlo, ale už na ně přichází čas,“ řekl Bělobrádek na tiskové konferenci před jednáním sněmovny. 

Lidovci vyjednávání přímo s hnutím ANO zcela neodmítají, trvají však na tom, že ve vládě nesmí být trestně stíhaná osoba a vláda nebude podpořena extremistickými stranami. „Musí být jasná deklarace, bude podepsáno, že nebude fungovat paralelní hlasovací mašina. Za těchto podmínek má smysl mluvit o případném vládním angažmá,“ řekl Bělobrádek v narážce na společné hlasování ANO, SPD a KSČM.

Poslanecký klub hnutí ANO nicméně změny na postu premiéra odmítá. "Ta podpora je jednoznačná, drtivá. Hnutí ANO má na pozici premiéra pouze jednoho kandidáta, a to je předseda Babiš," řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Předseda SPD Tomio Okamura označil návrh za „komedii pro novináře". „Já bych taky nechtěl, aby se vláda opírala o Kalouskovu TOP 09," reagoval na kritiku Okamura.

Zástupci šesti z devíti sněmovních stran se sejdou ve středu pravděpodobně po jednání sněmovny. Budou tak moci reagovat na výsledky úterní schůzky Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. Lidovci chtějí nápad na menšinovou vládu sdělit ostatním, ať by byl kandidát na premiéra nadstranický, nestranický nebo z okruhu stran, které nejsou extremistické ani radikální. „Pak bychom mohli nabídnout programovou spolupráci hnutí ANO," konstatoval.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil je také přesvědčen, že by prezident Miloš Zeman měl jmenovat premiérem zástupce jiné strany. „V tuto chvíli je na tahu prezident republiky a ten by neměl dávat druhý pokus Andreji Babišovi, který prokázal svou neschopnost. Neměl by ho dávat ani nikomu jinému z ANO, protože stranu bude Babiš stejně řídit takříkajíc z kanceláře Agrofertu,“ řekl Pospíšil.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš je však vůči Bělobrádkovým úvahám zdrženlivý. „Často vidím u stran nějakou přílišnou iniciativu, tak jestli to není jen takové plácnutí do vody," řekl Bartoš s tím, že pokud však budou Piráti osloveni, pak jsou ochotni za určitých podmínek jednat. „Pokud by v takové vládě neseděli lidé s problematickou a korupční minulostí, pak bychom na jednání přistoupili," řekl. Piráti upřednostňují vládu odborníků.

„V tuto chvíli se domnívám, že menšinová vláda opozice realistická není," míní ovšem předseda ODS Petr Fiala. Podle Fialy je nyní na tahu prezident Miloš Zeman, který buď může potvrdit nebo změnit stávající situaci. 

"Nejsme v situaci, že bychom měli potřebu vstupovat do vlády. Pro nás je nejdůležitější, aby se extremisté nepodíleli na vládě nebo řízení sněmovny,“ řekl Jan Farský (STAN), podle kterého je také důležité, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný člověk a aby se kabinet přihlásil k jasně prozápadnímu směrování – v takovém případě by sedli k vyjednávacímu stolu s hnutím ANO.

Sociální demokraté se naopak k jednání s premiérem Andrejem Babišem vracet nechtějí. „Pro nás je toto téma uzavřené. My budeme samozřejmě rádi jednat s kýmkoliv, ale platí, že už ne s Andrejem Babišem," řekl šéf ČSSD Jan Hamáček.