Nejsou peníze ani chuť. Strany se do předčasných voleb nehrnou

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Nedostatek peněz i nízké preference, to jsou hlavní důvody, proč se sněmovní strany nijak nehrnou do předčasných voleb, které mohou být vyústěním současné situace.

„Předčasné volby nikdo nechce, musíme najít jiné řešení,“ řekl už o víkendu vítěz těch předchozích voleb a nyní premiér v demisi Andrej Babiš, který se tak v názoru shoduje s prezidentem Milošem Zemanem. Hnutí ANO by přitom brzké volby měly vadit nejméně. „Má preference pořád solidně silné a má stabilizovanou finanční situaci,“ říká politolog Petr Just.

Naopak voleb se prý nebojí ODS. „Věříme, že by nás v nich jako skutečnou politickou alternativu podpořilo více voličů. Ale pro předčasné volby zatím není žádný důvod. Sestavením vlády by měl být pověřen někdo jiný,“ míní šéf ODS Petr Fiala. „Politici by nejprve měli vynaložit maximální úsilí k jednání. Předčasné volby by teď nic nevyřešily, jen by stály peníze a čas,“ souhlasí Jakub Michálek (Piráti).

"Předčasné volby jsou pro mě až poslední možností, nevidím k nim důvod. Lidovci jsou na ně však připraveni. Zatím ale nebyly vyčerpány všechny možnosti k sestavení vlády. My od voleb deklarujeme, že paleta řešení je široká - nikoli pouze premiér Babiš, anebo předčasné volby," uvedl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podle Justa však většina zejména menších stran nechce předčasné volby kvůli tomu, že nemají peníze na další volební kampaň a některé – například TOP 09 – by se podle posledních průzkumů ani nedostaly do sněmovny. „Rozpustit parlament by bylo přiznáním politické impotence. Volby již v letošním roce by možná skončily stejným patem,“ řekl Jiří Dolejš (KSČM).