Prezident jmenoval Hanákovou novou ministryní kultury

Alena Hanáková

Alena Hanáková Zdroj: CTK

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval Alenu Hanákovou novou ministryní kultury. Poslankyně Starostů a nezávislých (STAN) nahradila svého stranického kolegu Jiřího Bessera, který rezignoval kvůli kontaktům s podnikatelem Pavlem Hráchem, pravomocně odsouzeným za korupci. Besser neuvedl v majetkovém přiznání, že figuruje v Hráchově společnosti, která koupila byt na Floridě.

Klaus na začátku jmenovacího ceremoniálu upozornil na pohnutou dobu, v níž se občané České republiky vyrovnávají s úmrtím prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. „Dovolte, abych vám v době velkých, silných a patetických slov velmi pragmaticky a prakticky popřál do vaší nové náročné funkce mnoho úspěchů,“ řekl prezident Hanákové.

„Přeji vám, aby se vám dařilo, abyste nastoupila do rozjetého vlaku vlády premiéra Nečase razantně, úspěšně a abyste v oblasti kultury něco pozitivního dokázala,“ dodal Klaus. Hanáková složila slib nové členky vlády, odpoledne bude uvedena do úřadu. Na středečním jednání kabinetu už by měla být u projednávání návrhu zákona o vyrovnání s církvemi.

Hanákovou vybralo do čela ministerstva vedení STAN spolu s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Třiapadesátiletá poslankyně byla loni v květnu jako bezpartijní na kandidátce TOP 09 zvolena do sněmovny. Než vstoupila do vysoké politiky, působila jako starostka Vizovic.

Alena HanákováAlena Hanáková | CTK

Vizitka Aleny HanákovéDatum a místo narození: 1. září 1958, Zlín

Vzdělání: vystudovala učitelství prvního stupně na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (titul Mgr.)

Praxe: pracovala jako vychovatelka školní družiny, v letech 1993 až 2002 byla učitelkou na základní škole ve Vizovicích na Zlínsku

Veřejné funkce: v letech 2002 až 2006 byla místostarostkou a v letech 2006 až 2010 starostkou Vizovic; od roku 2008 je zastupitelkou Zlínského kraje; loni v květnu byla jako bezpartijní na kandidátce TOP 09 zvolena do Poslanecké sněmovny; do minulé soboty byla mimo jiné členkou parlamentního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a místopředsedkyní podvýboru pro kulturu; je vizovickou zastupitelkou

Činnost v politických stranách a hnutích: členka hnutí Starostové a nezávislí (STAN); byla předsedkyní krajského výboru STAN ve Zlínském kraji, nyní je členkou předsednictva hnutí

Rodina: vdaná, z prvního manželství má dvě dospělé děti

Ostatní:- V letošním ročníku ankety Žena regionu získala nejvíc hlasů ze všech kandidátek ze Zlínského kraje. V celkovém pořadí skončila na 14. místě.

- Její odpůrci poukazují na její malé zkušenosti z oblasti kultury. Zastánci naopak tvrdí, že jako starostka Vizovic výrazně pozvedla kulturní úroveň města.

- Za svoji prioritu v čele ministerstva kultury již dříve označila dokončení církevních restitucí.