Prezident Zeman jmenoval novými členy rady ČNB Bendu a Nidetzkého

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. V bankovní radě nahradí od července guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena rady Kamila Janáčka.

Singerovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Janáček byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010. Prezident už dříve oznámil, že nového guvernéra jmenuje 25. května. Měl by se jím stát dosavadní člen bankovní rady Jiří Rusnok.

Benda je nyní poradcem bankovní rady v ČNB. Předtím působil jako hlavní ekonom v BH Securities a jako analytik ING Bank. Nidetzký působí v současnosti v pojišťovně NN (dříve ING). Předtím pracoval například v ČSOB pojišťovně nebo skupině České spořitelny. Ve skupině ING, mimo jiné jako šéf penzijního fondu, působil od roku 2003 do roku 2013 i Rusnok.

„Oba noví členové jsou bývalými kolegy Rusnoka z ING, a jejich jmenování tak naznačuje, že prezident Zeman v tomto ohledu dává Jiřímu Rusnokovi velkou volnost ve výběru. Pozice nastávajícího guvernéra ČNB tak bude v bankovní radě velmi silná,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Zároveň upozornil, že Benda v minulosti patřil mezi kritiky intervenčního režimu a názory Nidetzkého nejsou známé. „V tuto chvíli se ale nedomnívám, že by nová jména přinesla prudkou změnu v politice slabé koruny,“ dodal.

Zeman: Hlavním důvodem pro jmenování členů rady ČNB byla odbornost
Hlavním důvodem pro jmenování Vojtěcha Bendy a Tomáše Nidetzkého členy bankovní rady ČNB byla odbornost. Při dnešním jmenování to uvedl prezident Miloš Zeman. Dalším důvodem byla podle prezidenta snaha vytvořit radu tak, aby v ní byli teoretici i praktičtí odborníci. Třetím důvodem byla podpora Jiřího Rusnoka, aby měl v radě jako guvernér blízké spolupracovníky.
Prezident už dříve oznámil, že nového guvernéra jmenuje 25. května. Dnes potvrdil, že jím bude dosavadní člen bankovní rady Rusnok. Rusnoka, Bendu a Nidetzkého spojuje dřívější společné působení ve skupině ING.
„U jmenování nových členů bankovní rady jsem se snažil o několik věcí. Tou první a nejdůležitější byla odbornost, která se nemusí vázat na názory prezidenta,“ uvedl Zeman. Druhým důvodem je podle Zemana to, že by rada měla být sestavena tak, aby v ní byli jak praktici, tak i makroekonomové. „A konečně třetí důvod, který otevřeně přiznávám, spočívá v tom, že Jiří Rusnok, kterého za několik dní budu jmenovat guvernérem, by neměl být jako kůl v plotě, ale měl by mít alespoň dva spolupracovníky, kteří přibližně sdílejí jeho názory,“ dodal Zeman.

Analytik: Žádné nepříjemné překvapení

Ani jeden z nově jmenovaných nebude podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy pro finanční trhy nepříjemným překvapením. „Jde o osoby, které jsou v odborných kruzích považovány za kredibilní profesionály, přičemž se nejedná o žádné neřízené střely. To pravděpodobně při jejich nominaci hrálo také nezanedbatelnou roli,“ uvedl.

Příští rok v únoru vyprší šestileté angažmá v bankovní radě Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi. Zemanovo první funkční období tak v bankovní radě přečkají pouze viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík, které na jejich druhé období jmenoval Václav Klaus v prosinci 2012. Zeman poprvé jmenoval nového člena sedmičlenné bankovní rady loni, kdy Evu Zamrazilovou vystřídal Rusnokem.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.