Prezidentská kampaň startuje, zájemců přibývá

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK/Michal Dolezal

První přímá volba prezidenta republiky nás sice čeká až příští rok v lednu, kandidáti jsou ale nedočkaví, a tak kampaň pomalu nabírá na síle. Tvář někdejšího předsedy úřednické vlády Jana Fischera je už k vidění na dvacítce billboardů, ještě více jich má expremiér Miloš Zeman. Tihle dva zatím vedou volební žebříček.

Roste i počet oficiálně přihlášených kandidátů, na startovní čáře jich dohromady stojí už patnáct. Ekonom Jan Švejnar, kterého průzkumy řadí k favoritům, stále váhá a začíná ztrácet body. Většina uchazečů chystá různé formy setkávání s občany.

Například senátor Jiří Dienstbier, kterého do boje o Hrad vyslala sociální demokracie, oficiálně zahájil kampaň minulý týden cestou vlakem z Prahy do Lán a hned při ní nasbíral tisícovku podpisů. Formálně padesát tisíc podpisů vlastně ani nepotřebuje, má podporu všech poslanců a senátorů ČSSD.

„Lidé ztratili pocit, že český stát je spravedlivý, že se dá žít ve férových podmínkách,“ prohlásil Dienstbier u budovy Muzea T. G. M., kam ho z nádraží přivezl červený veterán. Nejmladšímu z kandidátů bude v kampani pomáhat dvacetičlenný tým, peníze dostane od strany.

Bývalý předseda úřednické vlády Fischer slibuje návrat politické kultury a slušnosti ve veřejném životě. „Projedu postupně všechny kraje, kromě velkých měst navštívím i řadu menších obcí,“ plánuje. Na jeho kontě přistál zatím největší sponzorský dar, devět milionů korun dostal od podnikatele Tomáše Chrenka.

Věnovat maximum času občanům chce i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, nominovaný občanskými demokraty. „Ostatně to dělám roky,“ podotkl. Zázemí a finance mu poskytne ODS.

Další stranická kandidátka, europoslankyně Zuzana Roithová, kterou do boje posílá KDU-ČSL, využije plakáty na plotech stranických příznivců. „Věřím na elektronická a seriózní média. Nechci vést jednostrannou kampaň postavenou na záplavách billboardů,“ konstatovala. Rovněž stranická kandidátka, bývalá europoslankyně Jana Bobošíková, šéfka neparlamentní Suverenity, sází na autobus Bobobus.

Bílou vránou mezi uchazeči o prezidentský úřad je herečka Táňa Fischerová, která prý žádnou kampaň nepovede, a pokud ji někam pozvou, dojede za občany veřejnými dopravními prostředky. Poslední, kdo zatím ohlásil svou kandidaturu, je advokátka Klára Samková, která je členkou TOP 09.