Přijde ODS o nejdéle sloužícího primátora? Kubera ostatním leží v žaludku

Senátor Jaroslav Kubera

Senátor Jaroslav Kubera Zdroj: ctk

Navzdory vítězství občanských demokratů v Teplicích možná odejde z čela radnice tohoto lázeňského města jeden z nejdéle sloužících polistopadových primátorů Jaroslav Kubera. Uskupení Volba pro Teplice, které skončilo na druhé příčce, se snaží sestavit vlastní koalici.

Kubera, který městskou radu řídí už dvě desetiletí, dnes nechtěl své šance odhadovat. „Rozhodně se nevzdáváme, bojujeme dál. Stále jednáme a až něco vyjednáme, určitě se to média včas dozví,“ řekl serveru E15.cz. Podle dostupných informací leží Kubera konkurenčním politickým subjektům včetně ANO Andreje Babiše v žaludku a ty se ho snaží ze všech sil vyšachovat.

Odpor ke Kuberovi

Právě odpor ke Kuberovi sjednocuje Volbu pro Teplice s babišovci a dalšími stranami. Podle nich se s Kuberou nestane ve vedení magistrátu žádná změna. A z tohoto důvodu jsou ochotny zapomenout na vzájemnou rivalitu.

Koalice složená s Volby pro Teplice, ANO, TOP 09 a ČSSD se zdá nejvhodnější i teplickému lídrovi Babišova hnutí Jaroslavu Bžochovi. „Kdyby zůstal primátorem, tak by to zhatilo všechny naše snahy,“ říká.

Bžoch připouští i jiné uspořádání, v němž by Volba pro Teplice nebyla. Vedle ANO, TOP 09 a ČSSD by ho tvořila právě i ODS. Ani tento svazek by však Kuberovi nezajistil primátorské křeslo, zřejmě by se musel spokojit s postem radního.

Takto složenou koalici by podpořila i TOP 09. Její lídr Petr Měsíc neskrývá, že o ní strana jedná. „Je to ve fázi prvních kontaktů a nástřelů, zatím nejsme nikde posunutí,“ doplnil.

Jazýček na vahách

Podle všeho bude v Teplicích hrát klíčovou roli sociální demokracie a její tři zastupitelé z celkových sedmadvaceti. Strana zatím přednostně vyjednává s vítězem voleb, tedy s ODS. „Udělali jsme si průniky programů. Teď řešíme, co jsou ochotni nám nabídnout, abychom byli schopni splnit naše základní programové cíle,“ vysvětlila lídryně sociálních demokratů Dagmar Waicová.

České volby: debakl pravice a posílení oligarchů