Příjmy domácností na jednoho člena v 1. čtvrtletí klesly

České domácnosti se letos stále více zadlužují

České domácnosti se letos stále více zadlužují

Čistý peněžní měsíční příjem domácností na jednoho jejich člena byl v 1. čtvrtletí 11.611 korun. To je o 159 korun, tedy o 1,4 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Při zohlednění meziroční cenové inflace ve výši 1,7 procenta se kupní síla tohoto příjmu snížila o tři procenta, tedy o 359 korun. Ve zprávě o základních tendencích příjmové a výdajové situace domácností to uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Nominálního přírůstku čistých peněžních příjmů dosáhly podle zprávy pouze domácnosti důchodců bez ekonomicky aktivních členů, a to o 7,4 procenta. Jedním z důvodů byla valorizace důchodů na počátku roku. Naopak nominální i reálné příjmy domácností zaměstnanců klesly. Nejvíce se přitom pokles dotkl zaměstnanců s dětmi, kterým příjmy nominálně klesly o 4,4 procenta, reálně potom o šest procent.

Za úbytek úhrnných reálných příjmů domácností zaměstnanců podle MPSV nejvíce může pokles platů v nepodnikatelské sféře. Platy zde totiž meziročně klesly o 398 korun na 22.608 Kč. To znamená nominální pokles o 1,7 procenta a reálně o 3,3 procenta. Naopak mzda v podnikatelské sféře vzrostla o 671 korun na 23.266 Kč. Platy v nepodnikatelské sféře tak převýšila o 658 korun. Nominálně přitom vzrostla o tři procenta a reálně o 1,3 procenta.

Podíl pracovních příjmů ve struktuře celkových čistých peněžních příjmů domácností podle zprávy mírně klesl. Naopak podíl sociálních příjmů, tedy dávek vzrostl, a to o 2,3 procentního bodu.