Příjmy exministra Řebíčka prověří sněmovní výbor

Aleš Řebíček

Aleš Řebíček Zdroj: CTK

Stamiliony bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka prověří sněmovní mandátový a imunitní výbor. Informovala o tom Česká televize. Řebíček totiž ve svém majetkovém přiznání neuvedl 700 milionů korun vydělaných na akciích společnosti Viamont. K přesně vydělané částce se přitom Řebíček přiznal fanouškům fotbalového klubu Slavia, který nyní vlastní.

„Součet příjmů za prodej akcií v letech 2007 až 2009, které Řebíček přiznal, dává dohromady sumu 343 miliony, této částce ale do 700 milionů hodně schází, a to přitáhlo pozornost mandátového a imunitního výboru. Budeme iniciovat jednání mandátového a imunitního výboru, které by se mělo zabývat kauzou pana Řebíčka a především tím, zda nelhal ve svém přiznání,“ prohlásil pro ČT předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Exministrovi ale hrozí od výboru pokuta nejvýše 50 tisíc korun. Navíc mu ji může dát jedině místně příslušný obecní úřad. Sám Řebíček je v zahraničí, a tak se k věci nevyjádřil, pouze přes mluvčí Slavie vzkázal, že má finance v pořádku. „Všechny tyto peníze prošly přes účty v českých bankách, byly řádně zaúčtovány, ví o nich finanční úřad a související smlouvy a další dokumenty následně prověřoval finančně-analytický útvar ministerstva financí i policie,“ cituje agentura Madiafax Soňu Nouzákovou.

Jméno exministra dopravy politici zmiňují často, a to právě v případech, kdy mluví o neprůhledném financování. Naposledy zaznělo v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde ho v souvislosti s nejasně nabitými penězi zmínila právnička a bývalá politička Hana Marvanová. Podle informací České televize pracují sociální demokraté na novele zákona, podle které by majetková přiznání museli podávat i lidé, kteří už nejsou politicky aktivní.