Příliv absolventů zvedl nezaměstnanost na 8,3 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 8,3 procenta z červnových 8,1 procenta. O práci se ucházelo 485 597 lidí, což je meziměsíčně o 11 011 více. O 3,9 procenta ubylo volných pracovních míst. Růst splnil o očekávání analytiků, kteří počítali s přílivem absolventů na pracovní trh.

Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit, bylo na konci července podle úřadů 470 964. Proti červnu se jejich počet o 11 467 zvýšil a ve srovnání s loňským červencem byl vyšší o 1101, vyplývá z dat Ministerstva práce a sociálních věcí.

Zároveň s tím klesal počet volných pracovních míst. Koncem července jich bylo 41 093, tedy o 1686 méně než v předchozím měsíci a o 2195 více než loni ve stejném období. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 11,8 uchazeče.

„Příliv nezaměstnaných klesá, ale zamrzá odliv nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti se dramaticky nezvyšuje, ale bohužel ani nesnižuje,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Podle Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta Nováka ze společnosti Akcenta je úbytek volných pracovních míst „znepokojivý“.

V Česku navíc existují značné regionální rozdíly. „V některých okresech je téměř nemožné sehnat jakoukoliv práci,“ uvedl k tomu Novák. Nejvíce lidí, zhruba 42, se ale o jedno místo ucházelo v okrese Bruntál, na Teplicku to bylo 38 a na Třebíčsku 35. Nejvíce nezaměstnanost rostla v okresech Chrudim, Pelhřimov, Plzeň-sever, Rychnov nad Kněžnou, Praha-východ a České Budějovice.

Podle Frančeho způsobil růst nezaměstnanosti hlavně příliv čerstvých absolventů. Na úřadech bylo ke konci července evidováno 21 042 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Analytik očekává, že průměr nezaměstnanosti za celý rok dosáhne 8,7 procenta, příští rok bude o desetinu horší.

Ve srovnání s ostatními evropskými státy je česká nezaměstnanost nízká. Při přepočtu podle evropské metodiky je totiž bez práce 6,5 procenta, což Česko řadí na šesté místo mezi členskými státy Evropské unie.