Primátor Hudeček a pražští radní se připravují na demisi

Pražský primátor Tomáš Hudeček

Pražský primátor Tomáš Hudeček Zdroj: E15 Anna Vackova

Pražský primátor a tři radní z jednobarevné vlády hlavního města se připravují na možnost, že budou obžalováni v souvislosti s kauzou Opencard.

Pražská rada TOP 09 řeší zásadní problém, chystá se na přepřehání primátora. A vedle to hledá nástupce hned tří členů vlády nad metropolí. Na podporu ČSSD, která stranu podržela na jaře, se přitom spoléhat nemůže. Primátor Tomáš Hudeček a část radních veřejně slíbili, že ze svých funkcí odstoupí, pokud je státní zastupitelství obžaluje kvůli projektu Opencard. A podle všeho se zdá, že svým slovům budou muset dostát. Zdroje serveru E15.cz blízké zastupitelstvu se shodují, že vyšetřovatelé Hudečka a spol. na možnost obžaloby připravují. „Naznačili jim to při výslechu,“ uvedl nejmenovaný zastupitel.

ČSSD otevřenou koalici nadále odmítá

O tom, že situace je vážná svědčí fakt, že TOP 09 už má za Hudečka náhradníka. Primátorem by se stal radní a Hudečkův první náměstek Jiří Vávra. Vedle toho se strana snaží přesvědčit sociální demokraty, aby do rady vyslali své zástupce. Ti to ale odmítají. „Neměli jsme o to zájem v květnu a nebudeme o to usilovat ani v srpnu nebo v září. TOP 09 je jedinou nositelkou odpovědnosti za předchozí radu, kdy vládla s ODS. Nedovedu si představit, že bychom uzavřeli koalici,“ řekl serveru E15.cz předseda zastupitelů ČSSD Miroslav Poche.

Pokud budou Hudeček a tři radní obžalováni, Poche předpokládá, že všichni splní to, co slíbili. „Potom bychom se museli s TOP 09 vrátit k jednání o obsazení rady. Opět se budeme pohybovat na půdorysu toho, že vyvolat předčasné volby není technicky možné a současně musí mít město primátora, mimo jiné kvůli krizovým situacím. Co se týče případné rezignace Hudečka, předpokládám, že by ho vystřídal jeho první náměstek Vávra,“ dodal Poche. Vávra se už nechal slyšet, že i když by to bylo velmi obtížné, dovládl by se šesti radními až do podzimu 2014, kdy se konají komunální volby.

Obžaloby možná padnou v září

Původně se předpokládalo, že Hudeček, tři radní a také část bývalé vlády spolu s exprimátorem a šéfem pražské ODS Bohuslavem Svobodou budou obžalováni koncem srpna. Termín se ale zřejmě o něco posune, protože policie chystá další výslechy. „Vyšetřování dosud nebylo ukončeno. Orientačně se ptejte zhruba počátkem září,“ uvedla Štěpánka Zenklová, mluvčí Městského státního zastupitelství, které případ dozoruje. Podle optimističtějšího scénáře by byla obžalovaná pouze radní Eva Vorlíčková a ředitel magistrátního odboru informatiky Jan Teska. To by znamenalo, že Hudeček a spol. by si své posty udrželi.

Z čeho policie radní obvinila

Obvinění, které letos v březnu doručili tehdejší radě vedené Bohuslavem Svobou policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, se týká kontraktu mezi Prahou a firmou Haguess z dubna 2012 o údržbě a správě softwaru pro projekt Opencard. Hlavní město podle smlouvy Haguessu během dvou let zaplatí necelých 74 milionů korun. Podle vyšetřovatelů případu z českobudějovické expozitury ÚOOZ byla zakázka špatně zadaná a předražená. Jednu z klíčových rolí v kauze hrají odborné posudky. Na jedné straně členové rady města při schvalování transakce s firmou Haguess předložili posudek, dle něhož mohli schválit zakázku bez otevřeného výběrového řízení. Podle kriminalistů však pochybili, neboť tím rada údajně připravila město o možnost vybrat nejvhodnější nabídku na základě srovnání více uchazečů.

Tomáš Hudeček: Investice Prahy často znamenají jen další výdaje