Primátor Svoboda posílil svůj vliv v pražské ODS

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Pražský primátor a předseda ODS v Praze Bohuslav Svoboda posílil díky čtvrtečnímu rozhodnutí výkonné rady svůj vliv v pražské organizaci. Výkonná rada zrušila oblastní sdružení v Praze 4 a 12. Především organizace ve čtvrté městské části patřila v posledních měsících k primátorovým odpůrcům. Významný vliv v tomto sdružení měl podle některých straníků podnikatel Ondřej Palounek.

Praha 4 ještě před rokem patřila k primátorovým oporám. Když byl primátor Svoboda loni v lednu zvolen předsedou pražské ODS, do předsednictva se dostali také dva zástupci Prahy 4, a to tehdejší starosta Pavel Horálek a poslanec Marek Benda. Horálek byl ale na podzim sesazen z postu předsedy ODS v Praze 4 a následně také z místa starosty. V obou funkcích jej nahradil Pavel Caldr, který je podle primátorových podporovatelů napojen na Palounka.

Palounek, který bývá spojován také s vlivným podnikatelem a členem ODS v Praze 10 Tomášem Hrdličkou, se na začátku února stal šéfem místní buňky v Nuslích. Na údajně podivné přesuny členské základny, které tomuto zvolení předcházely, si stěžovala část místních straníků.

Také v Praze 12 primátorovi příznivci ztráceli v poslední době vliv. Senátor Tomáš Grulich, který jako jeden z mála kandidátů občanských demokratů uspěl v podzimních volbách a kterého Svoboda ve volbách podporoval, byl tento týden odvolán z postu předsedy ODS v této oblasti.

Nahradil jej František Ryba, který byl v minulosti místopředsedou ODS v Praze 1. Také oblastní organizace v Praze 1 se před lety potýkala s vnitrostranickými problémy, výkonná rada ji pak v červnu 2011 zrušila.

Svobodu dlouhodobě podporuje například ODS v Praze 1, 2, 5, 8 a 9. Naopak proti primátorovi dlouhodobě vystupuje především Praha 7, 10, 11 a 13. Podle některých členů pražské ODS primátorovi oponenti nyní nemají na své straně třetinu oblastních sdružení, která je potřebná třeba ke svolání regionálního sněmu.

: