Primátorem Prahy bude Tomáš Hudeček, náměstky Novotný a Vávra

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: Michael Tomes, E15

Zastupitelé TOP 09 se dnes dohodli na obsazení jedenáctičlenné rady hlavního města. Primátorem bude Tomáš Hudeček, jeho zástupci se stanou radní Václav Novotný a dosavadní šéf zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Novinářům to řekl zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Personální obsazení TOP 09 představí na úterním jednání zástupcům ČSSD, s kterými vyjednává podporu pro svou menšinovou rady.

„Byli zvoleni v podstatě lidé, kteří těm gescím rozumějí, a většina i zůstala na místech radních,“ řekl Tomáš Hudeček. Nově v jednobarevné radě usednou zastupitel Jiří Pařízek, Ludmila Štvánová, Jan Vašíček a Jiří Nouza.

Na místech takzvaných gesčních náměstků, kteří budou mít na starosti vždy jednu tematickou oblast, tak za sekci územního rozvoje a veřejného prostoru bude zodpovídat Tomáš Hudeček, kulturu a sociální oblast bude mít na starosti dosavadní radní pro kulturu Václav Novotný a hospodářsko-finanční oblast bude mít na starosti Jiří Vávra. „To by měli být tři šéfové gescí, a tedy jakési hlavní osoby, které by měly sdružovat pod sebou ostatní radní,“ vysvětlil Hudeček.

Dopravu zastupitelé rozdělili na tři části. MHD, Ropid a veřejnou dopravu se bude zabývat Jiří Pařízek, sekci doprava TSK Jiří Nouza a zbytek, například výstavbu tunelu Blanka, bude mít zatím na starosti dosavadní radní Pavel Richter.

Jednotlivé kompetence ale ještě nemusejí být definitivní, podle Hudečka je na svém prvním zasedání musí schválit rada. „Co se dá jasně říct, jsou ti tři šéfové gescí,“ řekl Hudeček. Podle něho se zatím neví, kam budou spadat fondy Evropské unie. Zřejmě zůstanou v kompetenci současné radní Evy Vorlíčkové.

Koalice TOP 09 a ODS skončila zhruba před třemi týdny. Zastupitelstvo odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS), skončili i zbylí radní za ODS. Občanská demokracie, která vládla Praze 22 let, tak skončila v opozici. Následná koaliční vyjednávání byla neúspěšná, skončila hlavně na sporu o to, která ze stran získá primátorské křeslo.