Připojení Česka k vysokorychlostnímu internetu vyjde až na 150 miliard korun

Není internet jako internet - Biologický systém proti jedům

Není internet jako internet - Biologický systém proti jedům

Internet
e-shop, internet
Použité čipy Toshiba
4
Fotogalerie

Pro dostatečné pokrytí ČR rychlým internetem by bylo nutné vybudovat infrastrukturu za 120 až 150 miliard korun. Náklady odhadli zástupci IT a telekomunikačních firem na speciální předvolební diskusi podnikatelů s politiky konané na půdě Hospodářské komory ČR.

Podle hospodářské komory je základem fungující digitální ekonomiky kvalitní datová infrastruktura, tedy dostupné připojení o rychlosti jeden gigabit za vteřinu pro všechny firmy a občany. Stát ale nemá v oblasti budování digitální infrastruktury strategickou vizi, případně ji ztrácí.

"Bez spolupráce státu a soukromého sektoru se neposuneme dál. Nevidím jediný důvod, proč bychom se měli bát být nejlepšími v pokrytí vysokorychlostním internetem v Evropě. Ano, zaspali jsme a okolní státy nás předběhly, ale to neznamená, že nemáme potenciál se před ně dostat. Chce to vůli dohodnout se napříč politickým spektrem a odvahu překonávat překážky," uvedl prezident ICT unie Zdeněk Zajíček.

Firmy podle Zajíčka chtěly čerpat dotace 14 miliard korun od EU na budování vysokorychlostní internetové infrastruktury, dosavadní jednání ale vyhodnotili za neúspěšné. V rámci první výzvy se ministerstvu průmyslu a obchodu přihlásily jen tři firmy, které žádaly řádově o desítky milionů. Operátoři se obávali, že dotační pravidla jsou v rozporu s právem EU a peníze by nakonec nemusely být vyplaceny.