Prodej VOP: Obrana si ponechá výzkum

maskovací stejnokroj české armády vzor 95

maskovací stejnokroj české armády vzor 95 Zdroj: mediafax

Dohromady tři vojenské výzkumné ústavy v Brně, Slavičíně a Vyškově, které jsou součástí státní zbrojovky VOP CZ, si ministerstvo obrany i nadále ponechá a dva z nich bude transformovat na samostatné státní podniky. Plán restrukturalizace předchází chystanému prodeji části provozů VOP ve Šternberku.

Tendr na poradenskou firmu, která má výrobní areál včetně administrativních budov a pozemků ocenit a připravit výběrové řízení na zájemce o koupi, však nabral skluz, protože se jeden z uchazečů odvolal. „Doufáme, že se tato námitka vypořádá co nejdříve, abychom vybrali kupce včas. Ideální termín by byl září,“ řekl deníku E15 generální sekretář rezortu obrany Jan Vylita.

Podle Vylity disponují ústavy, které jsou v současnosti divizemi VOP, unikátními kapacitami důležitými pro armádu a rozhodně nebudou součástí nabídky.

Například Vojenský technický ústav ochrany Brno se zabývá vedle vojenské chemie, pasivních sledovacích systémů a radioelektronických zbraní také různými speciálními materiály včetně textilií. Mimo jiné stojí za vývojem různých typů maskovacích stejnokrojů včetně vzoru 95, který vznikl v osmdesátých letech minulého století a dodnes je českou armádou používán v zelené i béžové pouštní verzi.

Vojenský technický ústav výzbroje a munice Slavičín zase testuje malorážové zbraně, optiku a optoelektroniku či ochranné prostředky a ekologicky likviduje vyřazenou munici.

Privatizace formálně zaniklé zbrojovky ve Šternberku, která se v roce 2010 stala součástí VOP CZ se sídlem v Novém Jičíně, se chystá už od loňska. Od začátku ledna má vojenskou část šternberského areálu i se zhruba stovkou zaměstnanců pronajatou firma Excalibur Army, která je nejvážnějším zájemcem o koupi. Ve hře jsou podle informací E15 ještě dva uchazeči.

Chystaný prodej bedlivě sleduje šternberská radnice. „Nechceme, aby bývalý státní podnik získali spekulanti, ale seriózní investor, který bude dlouhodobým partnerem i pro město,“ konstatoval starosta Stanislav Orság (ODS).
Dřívější odhady privatizačního výnosu se pohybovaly kolem 180 milionů korun. Jednalo se však pouze o účetní ohodnocení. Reálná cena areálu je asi 100 milionů.