Projekt přerovského letiště krachuje

Letiště Přerov

Letiště Přerov Zdroj: ctk

Třetí civilní vzdušný přístav vedle Brna a Ostravy na Moravě zřejmě nevznikne, na pokračování projektu letiště v Přerově nebudou mít Olomoucký a Zlínský kraj dostatek peněz. Důvodem je rozhodnutí ministerstva obrany přesunout vrtulníkovou jednotku do perspektivní posádky v Náměšti nad Oslavou, která se modernizovala z prostředků Severoatlantické aliance.

„Předpokládá se, že k datu 1. ledna 2014 bude vrtulníkové letectvo sjednoceno tím, že se přesune vrtulníková posádka z letiště Přerov na letiště Náměšť,“ vysvětlil odstupující šéf rezortu Alexandr Vondra (ODS). Vojsku zůstanou tři letecké základny. Kromě vrtulníků v Náměšti ponechá dopravní letectvo v Praze-Kbelích a stíhače v Čáslavi. Armáda používá ještě letiště v Pardubicích.

Za provoz vojenské části letiště v Přerově-Bochoři ministerstvo obrany každoročně utrácelo miliardu korun, v poslední třech letech tam dokonce další zhruba stovku milionů korun investovalo. Přitom už v roce 2007 měla být dvacítka dopravních vrtulníků Mi-17 a Mi-171 s piloty a techniky přestěhováno do Náměště.

Za váháním ministra Vondry, stejně jako jeho předchůdců, byly tlaky vlivných regionálních politiků. Ti rozhodli o investicích v řádu desítek milionů korun do rozvoje civilní části letiště. Představitelé obou krajů už loni avizovali, že bez armádních prostředků se projekt ocitne ve svízelné situaci a nemá příliš šancí na přežití.

Přerovská radnice se situací zabývala koncem minulého měsíce, kdy letiště podpořila dalšími dvěma miliony korun z rozpočtu města. Opozice tento záměr neúspěšně kritizovala s poukazem právě na nejistou budoucnost projektu. V jeho rámci před časem vznikla firma Regionální letiště Přerov. Ta loni získala licenci na provoz civilní části letiště.

Ministr obrany naznačil, že určitá naděje existuje. I když vojáci posádku opustí, letiště jako takové prý zaniknout nemusí. Infrastrukturu základny by podle něj v budoucnu mohl využívat například státní podnik LOM Praha. Podnik se donedávna potýkal s hospodářskými problémy, nyní se ale jeho ekonomická situace zlepšuje, uvedl včera Vondra.