Prolomení limitů těžby vyneslo Mládkovi druhou cenu Ropák roku v řadě

Ministr průmyslu Jan Mládek

Ministr průmyslu Jan Mládek Zdroj: CTK

Antiekologickou cenu Ropák roku 2015 dostal stejně jako loni ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ropákem se stal kvůli tomu, že se mu podařilo prosadit prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v lomu Bílina. Prosadil také státní energetickou koncepci, jež stojí na jaderné energii, na těžbě hnědého uhlí a je v ní malý důraz na obnovitelné zdroje, řekl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Cenu Zelená perla 2015 za antiekologický výrok získal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý za komentář ke studii o jaderné elektrárně Dukovany.

Mládek získal Ropáka roku 2014 za snahu o prolomení limitů, což se mu posléze povedlo. Obhajobou, první za 24 ročníků ankety, si podle Patrika vysloužil titul „veleropák“. Díky Mládkově snaze padly limity, které schválila vláda v roce 1991, aby se zastavila devastace přírody v severních Čechách.

„Porušily se celospolečenské polistopadové dohody o dlouhodobé ochraně krajiny a přírody na Ústecku,“ řekl Patrik a poukázal na to, že těžba za limity ohrozí existenci dalších obcí. Mládek na obhajobu zareagoval výrokem na twitteru. „Buď naše země nemá jiné problémy, anebo jen ten výbor nějak „cinklej,“ uvedl.

O prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí v lomu Bílina v Ústeckém kraji vláda rozhodla loni v říjnu. Premiér Bohuslav Sobotka poté sdělil, že vláda rozhodnutí učinila mimo jiné kvůli zajištění dostatku uhlí pro teplárny a domácnosti, svou roli hrálo i udržení zaměstnanosti.

Druhý skončil Ťok

Dlouhý uspěl s výrokem, kterým hodnotil studii o dopadech ukončení provozu dukovanské elektrárny, v němž popřel sám sebe. „Vždycky je to poměrně složité interpretovat podobné studie a výsledky, ale tato skutečně ukazuje, že Třebíčsko a celá jižní část Vysočiny by velmi významně ekonomicky a dlouhodobě utrpěla, pokud by se Dukovany měly odstavovat nebo nerozšiřovat. Jakkoli jsou ta současná čísla na vodě, což autoři přiznávají, tak jejich závěr je nezpochybnitelný,“ prohlásil Dlouhý.

Dnes Dlouhý z pracovního jednání v Moskvě napsal: „Vloni prezident republiky Miloš Zeman, letos prezident Hospodářské komory. Zdá se, že ocenění je výsadou prezidentů… Doufám, že se mohu nominovat i do dalšího ročníku.“ A pogratuloval také veleropákovi Mládkovi.

Na druhém místě v Ropákovi roku se umístil ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Odmítá zařadit cenné území Labe u Děčína a Slavíkovy ostrovy u Přelouče do evropské soustavy chráněných území Natura 2000 kvůli stavbě jezu a plavebního kanálu.

Letos soutěžilo o titul ropáka 12 lidí, o Zelenou perlu 18 autorů různých výroků

„Myslí si, že evropské směrnice lze zpochybnit politickým či lobbistickým názorem. Výsledkem bude, že se s námi bude Evropská komise soudit a budeme platit pokutu 270 tisíc korun denně,“ řekl Patrik.

Třetí byla bývalá starostka Hodonína Milana Grauová (ANO), která podporovala výstavbu obřího kontejnerového překladiště na řece Moravě.

V Zelené perle se za Dlouhým umístili generální ředitel firmy Snip&Co Jiří Morávek, který zpochybňoval dopady brněnských ohňostrojů na živou přírodu. Třetí je Stanislav Blažek z policejního dopravního inspektorátu v Hradci Králové, který řekl o cyklistech, že jsou lotři, jezdí po chodníku, v protisměru, na červenou a podnapilí.

Letos soutěžilo o titul ropáka 12 lidí, o Zelenou perlu 18 autorů různých výroků. Komisi tvoří 91 lidí, mezi nimiž jsou vědci, ekologičtí aktivisté či novináři.