Propuštění Čechů souvisí s Fajádem, připustil Stropnický. Pelikán to odmítá

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Zdroj: ctk

Podmínkou propuštění pěti Čechů z Libanonu bylo, aby Česká republika nevydala Libanonce Alího Fajáda do Spojených států. Uvedl to ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Je to první oficiální vyjádření představitele českého státu, které potvrzuje úvahy o výměně Čechů za Libanonce. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vazbu mezi oběma případy odmítl potvrdit.

„Pět lidí se sem vrátí v pořádku, pokud Fajád nebude vydán do Spojených států. Je to svázané,“ prohlásil v rozhovoru Stropnický.

Česko podle serveru Neovlivní.cz záměr vyměnit své občany držené v Libanonu za Fajáda, který byl v české vazební věznice, se Spojenými státy konzultovala. Skutečným důvodem tlaku na vydání Fajáda totiž možná nebyly údajné trestné činy, ale detailní informace o obchodu se zbraněmi ve vztahu k Ukrajině, kterými Libanonec disponuje.

USA žádaly Česko o vydání Fajáda kvůli údajné spolupráci s teroristy. Pražský městský soud rozhodl o okamžitém propuštění Fajáda z vazby, protože ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepovolil jeho vydání do USA. Krátce před oznámením tohoto rozhodnutí se pětice Čechů vydala na palubě českého vládního speciálu z Bejrútu na cestu domů.

Tajné informace

Ministr spravedlnosti Pelikán se podle svých slov rozhodl nevydat Libanonce Alího Fajáda do Spojených států na základě povahy skutku, důkazů i zpravodajských informací, které ale nemůže zveřejnit. „Dnes jsem rozhodl, že nevyhovíme žádosti Spojených států o vydání pana Fajáda a pana Marabího. Zákon předpokládá, že toto mé rozhodnutí v takovéto věci je rozhodnutím politickým a mezinárodně-politickým,“ řekl Pelikán.

Rozhodnutí se netýká třetího údajného pachatele, Faouzi Jabera. „Situace každého z těch tří lidí je poněkud odlišná, pokud jde o ten případ,“ zdůvodnil ministr, proč nezamítl vydání všech tří obviněných.

„Rozhodoval jsem se na základě celé řady věcí od zvážení povahy skutku a důkazů, až po určité informace zpravodajského rázu, které bohužel nemohu specifikovat,“ doplnil. Mezi takové informace podle něj patří i to, zda měl na jeho rozhodnutí podíl fakt, že v Libanonu byla unesena pětice Čechů.

O svém rozhodnutí prý krátce před tiskovou konferencí hovořil s americkým velvyslancem. „Situaci jsme si vysvětlovali,“ podotkl k tomu stručně. Zároveň vyvrátil spekulace, že USA měly vydání Fajáda slíbeno za to, že loni vydaly k trestnímu stíhání do Česka prvního Američana v historii: Kevina Dahlgrena, který je obviněn ze čtyřnásobné vraždy příbuzných v Brně - Ivanovicích.