Protidrogový koordinátor EU? Už je vybráno, já to nejsem, tvrdí Bém

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: Sedmicka, Petr Topic

V souboji o prestižní křeslo ředitele Evropského monitorovacího střediska drog a drogových závislostí (EMCDDA) je už vybráno. Tvrdí to alespoň jeden z účastníků výběrového řízení a někdejší primátor Prahy Pavel Bém. Sám se dostal až do finále, velké šance si ale nedává.

Pavel Bém během letošního léta a podzimu prošel úspěšně všemi koly konkurzu na protidrogového koordinátora a probojoval se až do finálové trojice, jak potvrdil webu E15.cz. Poslední kolo řízení skončilo přibližně před měsícem, od té doby nemá Bém žádné zprávy. „Je třeba tu otázku klást asi nejspíš bruselským úředníkům,“ podotýká.

Exprimátor si podle svých slov velké šance stejně nedával. Řízení evropské protidrogové politiky patří totiž k nejprestižnějším manažerským postům celého byrokratického aparátu Evropské unie.

Hledá se koordinátor
Výběrové řízení na šéfa Evropského monitorovacího střediska drog a drogových závislostí (EMCDDA) se sídlem v Lisabonu vypsala Evropská komise. V červenci se počet kandidátů zúžil na pět – informoval server Lidovky.cz - z nichž pak zůstali poslední tři. Mezi nimi měl být i někdejší první muž Prahy Pavel Bém.
Nový protidrogový koordinátor by měl být vybrán nejpozději začátkem příštího roku, pětiletý mandát s možností jednoho znovuzvolení mu začíná v květnu 2015.
Úřad protidrogové politiky zaměstnává 100 lidí a hospodaří s rozpočtem 16 milionů eur (přes 440 milionů korun). Plat šéfa úřadu přesahuje 13 tisíc eur měsíčně (více než 350 tisíc korun).

„Není nejmenší důvod, aby ho (manažerský post – pozn. red.) Brusel nabízel právě České republice“, domnívá se Bém. „Spíš se to odehrává tak, že se velké státy dohodnou mezi sebou,“ dodává s tím, že pověřená komise prý musí mít jméno už dávno vybrané.

Kdo se stane evropským koordinátorem protidrogové politiky, by mělo být oficiálně jasné někdy na přelomu prosince a ledna.

Bém: Vybrali mě, protože Česko ví, jak bojovat s drogami

Fakt, že postoupil až do finálové trojice, je ale podle exprimátora důkaz, že česká protidrogová politika patří k velmi progresivním.

„Česká protidrogová politika je vnímaná jako úspěšná, podle nás se vlastně vytvářejí obdobné protidrogové politiky v dalších evropských státech, ale i různých zemích světa,“ vysvětluje Bém. „A to je právě jeden z důvodů, proč mě výběrová komise nechala projít až do toho posledního kola,“ uzavírá.

Pavel Bém
Někdejší primátor Prahy za ODS je z poslední doby znám například z policejních odposlechů v kauze jeho přítele a podnikatele Romana Janouška. Během Bémovy primátorské éry započaly projekty, které Prahu trápí dodnes – karta Opencard či tunel Blanka. Před vstupem do politiky byl Bém známý jako expert na drogové závislosti.

Pavel Bém: Proti námraze šlo udělat víc