Protikorupční fond ocenil primáře, který upozornil na podezřelou prezidentskou milost

Doktor Martin Konečný a Karel Janeček

Doktor Martin Konečný a Karel Janeček

Bývalý primář psychiatrického oddělení Nemocnice v Ostrově Martin Konečný, který upozornil na údajně zaplacenou prezidentskou milost, získal od Nadačního fondu proti korupci cenu za odvahu a šek na 300 tisíc korun. Policii na jaře loňského roku oznámil, že mu jeho pacientka a bývalá policistka Radka Kadlecová sdělila, že „pro ni byla zakoupena milost a byl zaplacen několikamilionový úplatek prezidentovi a jeho poradcům“.

Kadlecová se na psychiatrické oddělení dostala poté, co byla na dva roky odsouzena za přijímání úplatků od cizinců žádajících pobyt v Česku. Prezidentská kancelář Kadlecové udělila milost v polovině listopadu roku 2009.

Konečný serveru E15.cz sdělil, že ve chvíli, kdy vedení nemocnice a svým kolegům odeslal dopis, ve kterém své zjištění popsal, začalo vedení vyvíjet velký tlak na jeho odchod. Následně dostal výpověď a o místo primáře přišel. „Poté jsem byl ve velmi složité finanční situaci,“ poznamenal.

„Martin Konečný je příklad člověka, který se nebojí a jde proti systému. Přitom to pro něj byla velmi těžká situace,“ uvedl za nadační fond Karel Janeček. Konečného čin je podle Janečka o to významnější, že prezident republiky by měl být symbolem férovosti a transparentnosti.

Detektivové podezření šetřili několik měsíců, pak ale případ odložili. Hrad tehdy omilostnění za úplatu popřel. Stanovený systém pro posuzování žádostí o udělení milosti prezidentem republiky jakoukoli možnost zneužití vylučuje, ohradil se již dříve mluvčí prezidentova úřadu Radim Ochvat.

:

Janeček: Do pozitivní vlny jsem již poslal rovných třicet milionů

Za udělení kontroverzních milostí už byl Klaus byl v minulosti několikrát kritizován. V únoru prezident například rozhodl o odkladu trestu za zpronevěru u podnikatele Tomáše Maliny odsouzeného za stomilionový podvod s pohonnými hmotami. Rozruch vzbudila také Klausova milost pro ředitelku soukromé Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou odsouzenou za podplácení a zpronevěru.