Protikorupční fond podal trestní oznámení, systém na tendry je prý drahý

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Zdroj: ctk

Nadační fond proti korupci (NFPK) podal kvůli systému na zadávání zakázek (Národní elektronický nástroj - NEN) trestní oznámení na neznámého pachatele. Kritizuje hlavně extrémní náklady na pořízení a provoz. Fond podal trestní oznámení už v březnu, informoval o tom až nyní. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) šetření policie uvítala.

„NEN je podle našeho názoru extrémně předražený a ministerstvo pro místní rozvoj dostalo produkt se zásadně jiným technickým řešením, než se kterým zvítězil dodavatel v soutěži. Právě toto řešení ale mělo poloviční váhu při hodnocení nabídek uchazečů. Naši IT konzultanti odhadli, že by se cena za vývoj takového sytému měla pohybovat v desítkách milionů, v žádném případě ne téměř dvě stovky milionů,“ uvedl ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.

Podle Soukenky je nutné navíc započítat i náklady na provoz aplikace, a to ve výši zhruba 230 milionů korun na období pěti let. Zakázku na provoz vyhrálo sdružení firem Tesco SW a Telefónica CR. V tendru na vývoj NEN uspěla firma Datasys.

„Ministryně Karla Šlechtová důsledné prošetření všech veřejných zakázek vítá. MMR vždy ve všem poskytuje potřebnou součinnost orgánům činným v trestním řízení,“ vzkázala mluvčí MMR Veronika Vároši.

Národní elektronický nástroj pro zadávání veřejných zakázek je druhou součástí Národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ). První je systém e-tržišť, jejichž používání je pro veřejné zadavatele zakázek povinné od 1. července 2012.

Strategické nákupy

Rozdíl mezi NEN a e-tržišti je v tom, že prostřednictvím e-tržišť se zadávají zakázky na dobře standardizované komodity, jako jsou například kancelářské potřeby, nábytek či standardizované služby. Měly by umožnit hlavně rychlé operativní nákupy.

Zatímco NEN bude určen ke komplexním strategickým nákupům nebo investicím s rozsáhlou metodickou a procesní podporou zadavatele - například stavby dálnic, dodávky technologických celků, komplexní služby, resp. vysoce odborné služby, jako jsou informační kampaň, projektová činnost, právní služby či poradenské služby.

Rozpočet projektu NIPEZ byl 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu, ministerstvo nakonec využilo 262 milionů korun. Většina (85 procent) peněz šla z evropských fondů, zbylých 15 procent platil stát ze svého rozpočtu.

Původně měl NEN fungovat od prvního čtvrtletí 2013, takzvaný uzavřený zkušební provoz byl nakonec spuštěn až o rok později

Z toho vytvoření NEN vyšlo na 165 milionů korun, jeho provoz vyjde na maximálně 40 milionů korun. Ministerstvo provozovateli Tesco SW platí měsíčně tři miliony korun.

Původně měl NEN fungovat od prvního čtvrtletí 2013, takzvaný uzavřený zkušební provoz byl nakonec spuštěn až o rok později. V rámci uzavřeného zkušebního provozu byl NEN zpřístupněn pouze MMR, ministerstvu zemědělství a ministerstvu práce a sociálních věcí.

Od 1. července minulého roku byl přístupný i ostatním zadavatelům. Vláda loni na konci června schválila ostrý start systému od 1. ledna letošního roku. Problémy však tento termín oddálily. MMR v březnu tvrdilo, že systém bude plně funkční od července.

Petr Houdek: Manažer v Rusku, který neuplácí, zkrachuje