Protikorupční policie zasahovala na úřadech ERÚ

Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ

Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

V centrále Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v Jihlavě a v jeho pobočce v Ostravě dnes zasahovala protikorupční policie. Důvod zásahu policisté nesdělili. Zatím prý nebyl nikdo zadržen. Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky si kriminalisté odnesli některá elektronická data a papírové spisy.

Chvojka řekl, že ERÚ považuje zásah za šikanu a hrubé vměšování do nezávislosti úřadu. „Osobně považuji za velice zvláštní, že příští týden má pokračovat soud ve kterém je spoluobžalována i paní předsedkyně (Alena Vitásková) a tento týden se rozjíždí další policejní akce,“ uvedl. Protikorupční policie na konci března obvinila Vitáskovou z napomáhání trestnému činu a zneužití pravomocí úřední osoby. Sama Vitásková se k dnešní razii vyjadřovat nechce.

V jihlavské pobočce ERÚ nebyla po poledni přítomnost kriminalistů patrná. Nikdo z pracovníků se nechtěl k možnému policejnímu zásahu vyjadřovat.

Ostravská pobočka ERÚ sídlí v budově městské části Třebovice. Přítomnost kriminalistů tam naznačovalo jen několik zaparkovaných aut s cedulí s nápisem Policie za oknem, jedno z nich mělo pražskou poznávací značku. Nikdo ze zaměstnanců ERÚ nechtěl s přítomnými novináři komunikovat, na sekretariátu nikdo nezvedal telefon. Vstup do pobočky je uzavřen, neuspěl ani muž, který chtěl jít do podatelny.

Kauza fotovoltaické elektrárny

Někteří zaměstnanci ERÚ - včetně jeho šéfky Aleny Vitáskové - aktuálně čelí obžalobě v souvislosti s údajnými podvody při získání licencí pro dvě fotovoltaické elektrárny. Ředitelka úřadu prý měla vydat podezřelé licence dvěma solárním elektrárnám Saša-Sun a Zdeněk-Sun, které patří synům podnikatele Zdeňka Zemka. Vitásková však trvá na tom, že to, z čeho ji žaloba viní, „neudělala a udělat nemohla“.

Policie k dnešnímu zásahu bližší informace neposkytla. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje to možná půjde až v příštích dnech. Podle Chvojky dnes nebyl nikdo zadržen, v příkazu k prohlídce byly ale zmiňovány možné trestné činy různých osob. „Probíhali tam také nějaké výslechy a předávání dokumentů,“ uvedl Chvojka. ERÚ podle něj bude nyní očekávat, co policie sdělí.

Úřad také zjišťuje, jakou má možnost obrany. „Zvažujeme, jakým způsobem se obrátíme na vládu, aby tuto věc řešila,“ řekl Chvojka.