Protikorupční šéf pracuje. Odchází náměstek. Půjde i další?

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: Profimedia

Nový šéf protikorupční policie Milan Komárek se ještě ani nestihl otočit ve velitelském křesle, a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) opouští jeden z klíčových náměstků. Z funkce odchází Emil Kračmar, o němž se uvažovalo jako o možném šéfovi ÚOKFK po vynuceném odchodu Tomáše Martince.

Mluvčí protikorupční služby Jaroslav Ibehej tvrdí, že Kračmar odchází na vlastní žádost. Podle informací deníku E15 tomu tak zcela nebylo. „K prvnímu červenci dochází k dílčí personální změně ve vedení útvaru. K tomuto datu ze služebního místa náměstka ředitele útvaru odchází na vlastní žádost a po vzájemné dohodě Emil Kračmar. Ke stejnému datu byl ustanoven na služební místo vedoucího expozitury v Hradci Králové,“ uvedl Ibehej.

„Kdyby si to nepodal sám, byl by odvolán. To místo v Hradci Králové se třeskutě řešilo na poslední chvíli,“ sdělily deníku E15 tři na sobě nezávislé zdroje z policie.

Přímý postup, nebo výběrové řízení

V této souvislosti se objevila taktéž informace o odchodu dalšího náměstka Vladimíra Kráma. „Náměstek Krám zůstává ve své funkci. Obsazení volného služebního místa náměstka ředitele bude probíhat v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů,“ podotknul Ibehej. To znamená, že o uvolněný post by si mohl požádat některý z policejních důstojníků v odpovídající platové třídě. Pokud by tento model neprošel, policejní vedení by nejspíš vypsalo výběrové řízení.

Protikorupční policie prochází těžkým obdobím. Už nějaký čas se na ni valí informace o podivných krocích v rámci vyšetřování korupčních případů, například v souvislosti s lobbistou a „politickým podnikatelem“ Romanem Janouškem nebo o vedení takzvaných levých spisů, které mohly posloužit k vydírání vyšetřovaných osob. Navíc, kvůli posunutí informace o plánovaném výslechu manžela pražské Vrchní státní zástupkyně rezignoval před krátkým časem její šéf Tomáš Martinec. Ten sám figuroval v už zmíněné kauze Romana Janouška, jak před časem informoval týdeník Euro.

O práci protikorupční policie není na rozdíl od Útvaru pro odhalování korupce, který rozjel kauzu premiérovy pravé ruky Jany Nagyové v poslední době moc slyšet. Až minulý týden rozjela akci, směřující proti lobbistovi Ivo Rittigovi, ve které jde o nevýhodný pronájem skladů v pražské nemocnici Na Homolce. Podle informací zevnitř policie zjevně nastává hon o to, která ze dvou složek sdělí obvinění lobbistům a politickým byznysmenům jako první. Po nějakém čase se s kauzou Homolka začala zviditelňovat médii milovaná už zmiňovaná pražská návladní Lenka Bradáčová, která se na nějaký čas z mediální scény stáhla.

Šiška a Hojer v rukou žalobců