Průmysl se zvedá těžko - firmy straší úbytek zakázek a zdražování energií

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

České průmyslové firmy vidí na cestě k oživení sektoru spoustu překážek a klíčové faktory pro růst se podle nich budou zhoršovat. Podniky čekají stagnaci nebo zhoršení vývoje zakázek a obávají se růstu surovin a energií. Vyplývá to z průzkumu, který u více než 200 firem uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy a Česká národní banka. Šéf svazu Jaroslav Hanák k tomu ale dodal, že pozitivní je alespoň to, že průmyslníci hodnotní situaci zodpovědně a nepodceňují možné problémy.

Očekávání vývoje průmyslových zakázek se zhoršuje. V příštích šesti měsících čeká jejich stagnaci více než 60 procent firem, což je o 13 procent více než v prvním letošním čtvrtletí.

I proto chce Svaz průmyslu a dopravy na vládu zatlačit, aby českým firmám pomohla. Konkrétně by podle svazu měla tuzemským firmám zlepšit podmínky pro získání zakázek spojených s plánovanou dostavbou 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Temelín.

„Je to životní zájem firem. Je to největší zakázka, která tu během deseti až patnácti let bude. Mohla by dosáhnout až 400 miliard. My uděláme všechno proto, aby vláda byla moudrá a zachovala se zodpovědně tak, jak by se zachoval Nicolas Sarkozy ve Francii a Silvio Berlusconi v Itálii, a dá šanci firmám působícím na území České republiky a nebude tolik dogmaticky hledět na pravidla Evropské unie,“ uvedl Hanák.

Očekávání vývoje zakázek podle podniků(v následujících 6 měsících)

1. čtvrtletí 2011 2. čtvrtletí 2011
Zvýší se 41 % 32 %
Sníží se 12 % 8 %
Zůstane beze změny 47% 60 %

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR, ČNB

Strach z růstu energií

Dalším „vykřičníkem“ pro vývoj průmyslu je pak podle Hanáka vývoj cen surovinových, materiálových a energetických vstupů. Průmyslníci očekávají v průběhu 12 měsíců jejich nárůst o 5,29 procent, původně očekávali zdražení vstupů jen zhruba o 3,5 procenta.

Nepříjemná je podle Hanáka hlavně nejistota ohledně vývoje cen elektřiny. I kvůli tomu chce svaz jednat s vládními představiteli. Za novou zásadní hrozbu svaz považuje vliv dotací na podporu biomasy a bioplynu. „Bojíme se, aby to s biomasou a bioplyny nedopadlo stejně nešťastně jako s fotovoltaiky,“ uvedl Hanák.

Očekávání vývoje cen surovin, materiálů a energie(v následujících 12 měsících)

1. čtvrtletí 2011 2. čtvrtletí 2011
Nárůst 3,55 % 5,29 %

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR, ČNB

Stagnující investice

Příliš optimistická nejsou ani očekávání vývoje investic. Většina průmyslových firem svůj výhled tlumí. Svaz průmyslu a dopravy to považuje za špatnou zprávu hlavně pro vývoj konkurenceschopnosti.

Průmyslové firmy nečekají ani větší zlepšení zaměstnanosti. Podle Hanáka bude pokles nezaměstnanosti v příštím roce jen velmi pomalý. Negativní dopad to bude mít hlavně na absolventy škol, dodal. Dobrou zprávou je pak podle něj alespoň to, že si firmy zatím příliš nestěžují na problémy se získáváním úvěrů.