Průvan na ministerstvech: největší čistky provedly resorty hnutí ANO

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Sobotkův kabinet dokázal za necelý rok a půl svého vládnutí vyměnit z velké části nejen náměstky ministrů, ale také vrchní ředitele a ředitele odborů na většině ministerstvech. Vyplývá to z dat, která týdeníku Euro poskytly jednotlivé resorty. Za personální bouří stojí zejména přípravy na plnou účinnost zákona o státní službě, podle něhož se současná pracovní místa převedou od 1. července na místa služební a úředníci získají na svých postech větší jistoty.

Z dat je patrné, že se jednotlivé úřady postupně změnily podle představ svých šéfů.

Nejaktivnější byly při výměnách středního a vyššího managementu ministerstva vedená hnutím ANO, především pak ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem. Zde se téměř zcela změnilo obsazení vedení jednotlivých odborů. Z 41 ředitelů odborů či sekcí jich bylo od ledna loňského roku, tedy od nástupu nové vlády, nově jmenováno 39.

„Devatenáct jich bylo odvoláno, šest se vzdalo funkce a s jedenácti byl ukončen pracovní poměr,” upřesnil mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. Andrej Babiš na financích vyměnil i všechny náměstky včetně těch, kteří budou zastávat odborné funkce. Na začátku května se nově stal šestým Babišovým náměstkem pro informační a komunikační technologie dosavadní ředitel odboru IT Miroslav Hejna.

Devatenáct jich bylo odvoláno, šest se vzdalo funkce a s jedenácti byl ukončen pracovní poměr

Velký průvan zažilo pod vedením hnutí ANO také ministerstvo pro místní rozvoj. Skončilo tu 26 z 28 ředitelů odborů či sekcí a náměstci se vyměnili dokonce několikrát. To se nestalo na žádném jiném ministerstvu. Úřad byl v několika fázích prakticky znovu personálně postaven. Radikální proměna je způsobena také tím, že došlo k výměně ministryní - Věru Jourovou vystřídala Karla Šlechtová.

Do značné míry se vyměnili rovněž vedoucí zaměstnanci ministerstva vnitra vedeného sociální demokracií. Kromě toho, že pod vládou Milana Chovance do resortu zavítalo 31 nových ředitelů odborů či sekcí z celkových 37, došlo i k poměrně častým výměnám náměstků. Na vnitro za Chovance přišel a záhy skončil například nynější nový státní tajemník ministerstva financí Jan Sixta či současná pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Co by se už nemělo tolik opakovat, je přijímání nových vysokých úředníků bez výběrového řízení

Náměstky téměř kompletně vyměnily či doplnily všechny resorty. Nejvíce náměstků má nyní s přehledem ministerstvo zahraničních věcí, a to devět. Ve srovnání s ostatními resorty měnila ředitele odborů minimálně ministerstva školství, životního prostředí či průmyslu a obchodu. Rozsáhlé výměny na vlivných postech ředitelů odborů kritizuje náměstek ministra vnitra pro státní službu a faktický šéf českých úředníků Josef Postránecký. „Co by se už nemělo tolik opakovat, je přijímání nových vysokých úředníků bez výběrového řízení,” uvedl.

Některá ministerstva poskytla pouze souhrnná data o celkových změnách v úřadu bez rozdělení na odchody a příchody. Například na ministerstvu zahraničí tak není možné rozklíčovat, kolik lidí na vysokých postech vlastně přibylo. „Na ministerstvu došlo k organizačním změnám. Pouhé přejmenování funkce znamená odvolání z jedné funkce a jmenování do druhé,” upozorňuje mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová s tím, že poskytnuté údaje mohou zkreslovat realitu.

Ředitelé odborů a sekcíNáměstci
Příchody/Odchody (celkem míst)Příchody/Odchody (celkem míst)
Ministerstvo práce a sociálních věcí20/11 (34)6/4 (6)
Ministerstvo kultury9/5 (20)3/3 (4)
Ministerstvo financí39/36 (41)5/6 (6)
Ministerstvo vnitra31/25 (37)10/9 (6)
Ministerstvo životního prostředí14/13 (33)5/5 (5)
Ministerstvo zemědělství21/18 (42)5/5 (6)
Ministerstvo spravedlnosti15/13 (25)5/6 (4)
Ministerstvo pro místní rozvoj25/26 (28)9/9 (3)
Ministerstvo školství14/14 (44)7/6 (7)
Ministerstvo průmyslu a obchodu16 (41)6 (7)*
Ministerstvo zdravotnictví14/13 (23)7/5 (7)
Ministerstvo obrany25 (45)9 (7)*
Ministerstvo zahraničí77 (45)32 (9)*
Ministerstvo dopravy12 (23)7 (5)*
Úřad vlády31/24 * * (32 ředitelů odborů/sekcí a 4 náměstci celkem)

*jedná se o celkové personální změny na postech včetně reorganizace v rámci úřadu * * celkové příchody/odchody ředitelů odborů či sekcí a náměstků