Průzkum: Desetina studentů chce zůstat v jedné firmě celý život

studenti

studenti Zdroj: Kotatko Jiri/Sedmicka

Dnešní studenti chtějí u svého prvního zaměstnavatele zůstat tři až pět let, zjistil průzkum PricewaterhouseCoppers (PwC), která vyzpovídala 750 studentů, převážně vysokých ekonomických škol. Pětinu dotazovaných tvořili brněnští studenti, více než polovinu zastávají studenti pražských univerzit a vysokých škol.

Desetina studentů by ideálně chtěla zůstat u jednoho zaměstnavatele celý život, dvě procenta procenta studentů chtějí zaměstnání nejlépe do roka opustit. Mezi hlavní priority při volbě zaměstnání je v první řadě odvětví, poté náplň práce, dlouhodobá perspektiva zaměstnání, prestiž značky a stabilita firmy. Výše nástupního platu pro studenty není až tak důležitá s porovnáním výsledků z minulého roku – studenti mzdu uvedli až na osmém místě.

Většina studentů hledá práci na specializovaných webech (83 procent), na stránkách konkrétních společností, v kterých chtějí pracovat, hledá 76 procent Dalšími používanými metodami shánění práce jsou studentské portály (25 procent) nebo katalogy z veletrhů pracovních příležitostí (22 procent). Studenti si uvědomují, že situace na trhu práce je náročnější a proto se s předstihem zajímají o své budoucí pracovní uplatnění.

Devět z deseti studentů si přeje i po absolvování vysoké školy rozvíjet své vzdělání. Chtějí využít možností, které jim nabídne jejich zaměstnavatel a často tyto možnosti staví na vyšší místo, než mnohé benefity. Tři čtvrtiny studentů plánují navštěvovat jazykové kurzy a téměř dvě třetiny si hodlají doplnit svůj vysokoškolský titul o profesní kvalifikaci.

Příjem studentů a daně