Průzkum: Slováci se stěhují za lepším do Česka

Pražský hrad

Pražský hrad Zdroj: profimedia

Mladí Slováci, kteří žijí, studují nebo pracují v České republice, si vybrali Česko kvůli lepším pracovním příležitostem, platovým podmínkám a vyššímu životnímu standardu než ve vlasti. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Proudly, které poskytla agentura House of Ukulele. V Česku studují nebo pracují tisíce obyvatel pětimilionového Slovenska.

Podle průzkumu více než tři pětiny (63 procent) Slováků ve věku 18 až 35 let, kteří žijí v Česku, zvažovali svůj odchod ze země pod Tatrami již během střední školy nebo po maturitě. Největší část z nich se tak rozhodla proto, že považovali české školství za kvalitnější.

"S každým rokem stráveným v Česku klesá ochota Slováků vrátit se do vlasti. Firmy by tedy měly talenty oslovovat již během studia v ČR a zvýšit tak své šance na jejich opětovný návrat," uvedl Jan Klusoň, jeden ze zakladatelů takzvaného kariérního showroomu Proudly, který vstupuje na slovenský trh.

Slováci by se podle sondáže vrátili z ČR do vlasti v případě vážné rodinné situace, kvůli partnerovi nebo v případě zajímavé práce. V Česku jim nejvíce chybí rodina, hory a slovenské jídlo.

Průzkum se uskutečnil letos v srpnu, dotazníky vyplnilo 716 respondentů, z nichž většina v ČR již pracuje nebo podniká.