Průzkum: Zastaralé vybavení připravilo české firmy o zakázky za 91 miliard, ztráty stoupají

Stavebnictví

Stavebnictví Zdroj: E15

Investovat či neinvestovat. Na stranu investic se výrazně postavil průzkum Barometr kapitálových investic evropských malých a středních podniků realizovaný GE Capital EMEA. České firmy připustily, že za uplynulých 12 měsíců je nevyhovující zařízení připravilo o zakázky v celkové výši téměř 3,5 miliardy eur, v přepočtu bezmála za 91 miliard korun. Stav se navíc zhoršuje.

V průměru ztráta dosáhla 15,4 tisíc eur, téměř 400 tisíc korun, na jeden podnik. V porovnání se situací před půl rokem se objem ušlých příležitostí výrazně zvýšil - o polovinu.

„Průzkum potvrzuje, že investice do inovací a nových technologií neztrácejí význam ani v období ekonomické nejistoty. O tom, kdo získá klíčovou výhodu, může rozhodnout i relativně drobná investice do zařízení či vybavení firmy,“ tvrdí hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Ve statistice každá čtvrtá firma

O možné zakázky přišla u nás v posledních 12 měsících kvůli nevyhovujícímu vybavení každá čtvrtá firma. Nejvíce si dopad neuskutečněných investic uvědomují malé podniky s 10-49 zaměstnanci. Celá třetina jich připouští, že o zakázky přišly právě kvůli neuskutečněným investicím. Průměrně jim tak unikly objednávky v hodnotě přesahující 43 tisíc eur.

V sousedním Polsku dopadli podnikatelé výrazně lépe, průměrná ztráta zakázek kvůli zastarávajícímu vybavení malých a středních podniků nepřesáhla 3,5 tisíce eur na jednu firmu. Také malé a střední podniky v Maďarsku tratily méně než české, průměrná ztráta objednávek kvůli nerealizovaným investicím činila v Maďarsku přes osm tisíc eur.

Západní Evropa ztráty snížila

Ztráty zakázek kvůli zastarávajícímu vybavení se týkají také západní Evropy. O celkem 52 miliard eur přišly v uplynulých měsících malé a střední firmy z Velké Británie, Německa, Francie a Itálie.

Zatímco v Itálii v porovnání s posledním průzkumem situace zůstává obdobná, britským, francouzským i německým podnikatelům se podařilo objem zmařených obchodních příležitostí kvůli neuskutečněným investicím výrazně snížit, v Německu a Velké Británii dokonce o více než polovinu.

Průměrné ztráty malých a středních podniků v ČR kvůli nerealizovaným investicím v posledních 12 měsících

Průměrné ztráty malých a středních podniků v ČR kvůli nerealizovaným investicím v posledních 12 měsících (k 1. čtvrteltí 2013)Průměrné ztráty malých a středních podniků v ČR kvůli nerealizovaným investicím v posledních 12 měsících (k 1. čtvrteltí 2013) | GE Capital EMEA

Vysvětlivka:

1. sloupec stav k 1. čtvrtletí 2012
2. sloupec stav k 3. čtvrtletí 2012
3. sloupec stav k 1. čtvrtletí 2013

Zdroj: GE Capital EMEA