První výzvy na podporu úvěrů pro menší firmy budou v lednu

Ministr průmyslu Jan Mládek

Ministr průmyslu Jan Mládek Zdroj: ctk

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v lednu vyhlásí první výzvy do programu Záruka 2015 až 2023. Cílem programu je podpořit prostřednictvím záruk přístup malých a středních podnikatelů k bankovním úvěrům. V období let 2015 až 2017 půjde podle MPO i bez účasti prostředků státního rozpočtu zajistit podporu malých podnikatelů při získání úvěrů ve výši zhruba 5,3 miliardy korun. O programu bude v pondělí jednat vláda.

Program bude vyhlašován prostřednictvím jednotlivých časově omezených výzev k podávání žádostí, ve kterých budou specifikovány podmínky programu. „Takto koncipovaný garanční program umožní rychlou reakci na aktuální situaci a potřeby malých a středních podnikatelů. Vyhlášení první výzvy se předpokládá v průběhu ledna 2015,“ uvedl Filip Matys z MPO. Program bude realizovat Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Program Záruka bude plnit doplňkovou funkci k programům financovaným z Evropských strukturálních a investičních fondů, vyhlašovaným zejména v rámci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Program je tedy hrazený z národních zdrojů.

Podpora bude směřována i na podnikatele z Prahy

Z programu Záruka budou podpořeni podnikatelé také ze sektorů, které nebudou podporovány v rámci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Podpora bude směřována i na podnikatele z Prahy, na které se nebude vztahovat Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Výdaji, ke kterým bude moci být čerpán zaručovaný úvěr, jsou pořízení a rekonstrukce dlouhodobého hmotného majetku, pořízení dlouhodobého nehmotného majetku, pořízení a financování zásob a koupě obchodního závodu od osoby, která není spřízněna s příjemcem podpory.