Půjčku Le Penové domluvil muž, který měl blízko k ČSSD

Alexander Babakov

Alexander Babakov Zdroj: A.Savin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Půjčku ve výši 9 milionů eur, kterou francouzská extremistická strana Národní fronta v čele s Marine Le Penovou získala od První česko-ruské banky, pomáhal podle webového deníku Mediapart zprostředkovat Alexandr Babakov. Poslanec a podnikatel, který měl v minulosti blízko minimálně ke dvěma politikům ČSSD – Jiřímu Paroubkovi a Janu Mládkovi.

Paroubek jako tehdejší šéf ČSSD v březnu 2008 pozval Babakova coby místopředsedu strany Spravedlivé Rusko do Prahy, o rok později jel Paroubek do Moskvy za Babakovem. Ruský politik stál podle informací týdeníku Euro i za překvapivým přijetím Paroubka u tehdejšího ruského premiéra Vladimira Putina v létě roku 2009. V lednu 2010 se pak v české metropoli objevil na křtinách Paroubkovy dcery Margarity, kde zasedl vedle Paroubkových přátel.

Babakov, kterého Putin už coby staronový prezident předloni pověřil zastupováním zájmů Kremlu mezi zahraničními Rusy, se také hned třikrát objevil v Praze jako host družstva pro ekonomická, politická a sociální studia Fontes Rerum, jehož předsedou byl až do letošního února Jan Mládek. Letos v květnu týdeník Euro také psal o tom, že Mládek coby člen vedení ČSSD v roce 2005 jednal se Spravedlivým Ruskem, tedy i s Babakovem.

Babakov v Česku i podnikal

Někdejší místopředseda Státní dumy v Česku i podnikal. V roce 1996 si v Praze založil firmu Albion CZ, která však nevykazovala žádnou činnost. Figurovala v ní i jeho žena Irina, o níž Mediapart napsal, že vlastní ve Francii nemovitosti v hodnotě nejméně 11 milionů eur. Babakov poslal svou mrtvou schránku do konkurzu loni.

Definitivně pak byl Albion vymazán z obchodního rejstříku letos v červnu. Sám Babakov se ale do Česka hned tak nepodívá. Jako vlivný podporovatel anexe Krymu totiž figuruje na blacklistu Evropské unie, který v rámci sankcí nařizuje zmrazení majetku a vstup na území EU.