Půjčky malým středním podnikům zažívají v Česku renesanci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profit

Stojaté vody trhu s půjčkami malým a středním podnikům se pomalu začínají hýbat. Podle dat České národní banky (ČNB) letos vyplatili domácí finančníci v úvěrech do třiceti miliónů korun podnikatelům o více jak tři procenta více peněz než loni. Ještě rychleji se do tempa dostává trh s drobnými půjčkami v řádu jednotek miliónů korun, oproti loňsku jich banky podnikům posvětily dokonce o pět procent více.

„V loňském roce banky v úvěrování šláply na brzdu, a to především pod dojmy nepříznivých ekonomických prognóz. Ty se v zásadě nenaplnily a banky jsou nyní i vzhledem ke stabilní vládě a očekávatelné politice ČNB o něco klidnější,“ uvádí Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků.

Loňský rok patřil z hlediska firemních půjček k nejhubenějším v české historii. České banky poskytly podnikům o třetinu méně nových úvěrů než v roce 2012, příčinami byla vedle opatrnosti na straně bank i velmi nízká poptávka po úvěru firmami odkládajícími své investice. Poté, co trh s novými půjčkami do třiceti miliónů korun dosáhl loni nejhoršího výsledku od krize, se letos karta obrací.

Menší firmy začínají znovu investovat

“Malé a střední firmy začínají opět investovat, meziročně sledujeme v tomto segmentu téměř 32procentní nárůst úvěrů,“ uvádí Petr Plocek z UniCredit. Půjčky malým a středním podnikům rostou i v dalších bankách, byť povětšinou jen v řádu jednotek procent. „Objem úvěrů malým a středním podnikům se letos oproti loňsku zvýšil zhruba o 1,5 procenta,“ uvádí Marek Pšeničný z České spořitelny.

Spolu s rostoucím zájem menších podniků o půjčky se banky začínají předbíhat v atraktivitě nabídek. „Konkurenční boj mezi bankami o každého klienta s kvalitním podnikatelským záměrem se dramaticky prohloubil,“ uvádí Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Konkurence má dopady i na úroky z půjček. Zatímco loni platily podniky za úvěry do 8 miliónů korun v průměru 4,3 procenta ročně, koncem letošního září už to bylo jen 3,79. Za půjčky od osmi do třiceti miliónů pak zaplatí podniky v průměru 2,36 procenta, tedy o desetinu procenta méně než loni.

Víc než polovina firem zažila v nedávné době daňovou kontrolu