Původní pražská koalice obměnila radu, bude bez Stropnického

Zasedání pražských zastupitelů

Zasedání pražských zastupitelů Zdroj: CTK

Po šesti měsících dohadování a neúspěšném pokusu sestavit pražskou koalici bez hnutí Andreje Babiše bude hlavnímu městu opět vládnout původní sestava ANO, ČSSD a Trojkoalice. Jejich vyjednavači se dohodli na personálním složení rady, v níž už nebude šéf Strany zelených Matěj Stropnický. Vystřídá ho Petra Kolínská. Koaliční smlouvu podepíšou strany ve středu večer, anebo před čtvrtečním jednáním zastupitelstva.

Dalšími novými radními budou Karel Grabein Procházka (ANO) a Daniel Hodek (ČSSD). Jedinou z nově volených radní, která už ve vedení Prahy byla, je sociální demokratka Irena Ropková. Na starosti měla až do odvolání loni v říjnu školství a sociální oblast. Od minulého podzimu zasedá jen sedm radních, čtyři křesla jsou neobsazená.

„Konkrétní kompetence zůstanou tak, jak jsou. V případě nových radních se budou ještě dolaďovat,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Dohodnuto ještě není ani obsazení magistrátních výborů. Zástupci stran se shodují jen na tom, že předsedou dopravního výboru by měl být Stropnický. „Vše je to otázka matematiky, výboru nesmí předsedat zástupce strany, která má v dané gesci radního či náměstka,“ poznamenal vyjednavač ČSSD Miloslav Ludvík.

Stropnický ustoupil

Právě kvůli Stropnickému byly největší spory, obě nejsilnější strany ho v radě nechtěly. Obrat nastal až před týdnem, kdy ANO souhlasilo s pěti požadavky Trojkoalice jako nutnými podmínkami obnovy spolupráce se socialisty.

Kromě vzniku fondu na sociální bydlení, kde zatím není vyjasněné jeho financování, prosadil svazek zelených, lidovců a hnutí Starostové realizaci projektu na přestavbu nákladového nádraží Žižkov na kulturně-vzdělávací centrum, rekonstrukci objektu centra Klinika nebo vyčlenění dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru.

„Je-li už politika uměním možného, možné je leccos, ne? Víc trvalého bych za jedno volební období ve vedení města prosadil těžko. Požádám tedy zelené, aby do něj pro ‘nepřekonatelný odpor’ navrhli místo mě někoho jiného,“ napsal minulý pátek Stropnický v tiskové zprávě.

Podle zastupitelky za opoziční ODS Alexandry Udženije úspěšně skončilo vzájemné koaliční vydírání. „Centrum Klinika je snad středobod problémů Prahy, na kterém stojí či padá vláda v hlavním městě? Vypadá to, že ji má dostat Matěj Stropnický na hraní pro své krajně levicové kamarády. Zaplatí to daňoví poplatníci. On za to dostane placený výbor pro dopravu, kde bude brát stejné peníze jako řadový radní. Na těchto hodnotách vznikne staronová vláda, která rok a půl neudělala pro Pražany vůbec nic,“ uvedla.